Saturday, July 29, 2006

IS DIT RALLY RIJDEN OF EEN UIT DE HAND GELOPEN VAKANTIE IN ZUID LIBANON?

Hierbij een foto van uw razende reporters vlak voordat we het uiterste zuiden van Libanon inrijden. In tegenstelling tot de meeste journalisten die Beirut al vrij zuidelijk vinden liggen, vertrokken wij (Hans Hans Jaap Melissen van de Wereld Omroep (rechts) en ondergetekende (links), vanuit Tyre, 19 kilomter ten noorden van de Israelische grens, naar Naqoura, anderhalve kilometer ten noorden van Israel. Tja - zuidelijker kan dus niet. We werden in Naqoura zelfs gestopt door een man die zei: "Jongens, ik zou de auto nu maar hier ergens parkeeren, want anders zit je IN Israel." Dat was ook weer niet de bedoeling. In ieder geval, waren die zeventien kilometer over de kustweg nogal onaangenaam. Al dagen lang kijken we vanuit Tyre naar diezelfde kustweg en iedere keer zien we weer hoe de Israelische luchtmacht daar al die bommen op gooit. Het voelde dus nogal tegen-natuurlijk om daar dwars door heen te rijden. Maar ach, als de hemel naar beneden komt, hebben we allemaal een blauwe hoed op. Het ging uiteindelijk allemaal goed, maar rijdend door brandende dorpen en met Israelische straaljagers boven ons hoofd voelden we ons nogal ongemakkelijk. Helm en kogelvrijvest kunnen helpen tegen een kogel uit een geweer, maar 500 kilo bommen is toch een beetje een ander verhaal.

Harald Doornbos

1 comment:

Riemer Brouwer said...

Zo jammer wat er met Libanon gebeurt, de route die je nam van Tyre naar Naqoura leidt langs het mooiste stukje kust van Libanon!

Je zult er waarschijnlijk geen tijd voor hebben gehad, maar er zijn langs deze route een aantal borden geplaatst met daarop de heldendaden van Hezbollah: dat ze op die-en-die dag zoveel Israëliërs hebben gedood en dat die-en-die martelaren zijn geworden. Maar eens kijken hoeveel nieuwe borden er straks komen te staan in de omgeving van Bint Jbeil

Ik zal op mijn blog wel wat foto's plaatsen.

En enorm respect voor dat je daar nog steeds zit! Ik lees je blog en je artikelen via Internet met veel interessen