Tuesday, July 18, 2006

08.05 - situatie in Beirut rustig. Ik heb de laatste tien uur geen explosie meer gehoord. Maar heb vannacht danook als een blok geslapen omdat ik enigszins uitgeput was. Dus wellicht is de rest van het land ook inmiddels plat gegooid, ik zou toch niet wakker zijn geworden. Maar overal zijn steeds meer vluchtelingen zichtbaar. In parken en scholen. Overal op de straten zie je mensen lopen met tassen, auto's gevuld met matrassen. Als je de weg vraagt, krijg je steeds vaker als antword: "Sorry, geen idee, ik ben niet van hier." Het officiele getal staat nu op 400.000, wat 10 procen van de totale bevolking is. En dat allemaal binnen een week.

Hieronder de belangrijkste 'vluchtelingen stromen' die op dit moment plaatsvinden:

- Zuid naar Midden en Beka'a vallei: Ongeveer 100 duizend mensen (VOORAL SHI'IETEN) probere uit het zuiden van Libanon (vlak bij de grens met Israel dus) naar de hoofdstad Beirut te komen. Afgezien van de zuidelijke shi'ietische wijken is Beirut redelijk veilig. Ook vertrekken shi'ieten uit het zuiden naar de Beeka'a vallei in het ooste van het land.

- Beirut naar noorden en Beka'a: Ongeveer 200 duizend shi'ieten uit de zuidelijke wijken in Beirut (Dahyeh genaamd, Dahyeh betekent 'buitenwijken', suburbs in het Arabisch). Dahir is veel te gevaarlijk om nog te wonen. Alleen een paar hezbollah strijders bevinden zich daar nog. Dahyh is inmiddels door Hezbollah afgesloten om te voorkomen dat criminelen spullen jatten uit de ingestortte huizen). Ook zijn tienduizenden shi'ieten vanuit Beirut naar de Beka'a vallei gevlucht. De Beka'a vallei is trouwens het hartland van Libanees Arabische shi'ieten. ook zijn inmiddels tienduzienden niet-shie'ieten naar het noorden gevluchte. Soennieten, Druzen, en Christenen hebben huisjes en hotelkamers gehuurd in de bergen in het noorden. Dit uit angst dat Israel haar bombardementen zal uitbreiden tot ook niet-Shi'ietische wijken van Beirut (zo werd gisteren de haven in het centrum van de stad al gebombardeerd)

- Niet-Libanezen of Libanezen met een buitenlandse paspoort vluchten massaal naar Syrie en Cyprus. Het gaat hier om enkele tienduizenden mensen. Westerlingen veelal via hun ambassade (die bussen of schepen heeft georganiseerd), Syrische arbeiders die in Libanon werken zijn massaal naar Syrie teruggekeerd. Veel Libanezen hebben hebben trouwens dual-nationalitiy vanwege de vele vluchtelingen die de eerste burgeroorlog opleverde. Er bevinden zich bijvoorbeeld 25.000 Amerikanen in Libanon, maar dit zijn voor het allergrootste gedeelte Libanezen met een Amerikaanse paspoort. Bizar detail is dat de meeste Christelijke Libanezen Franse paspoorten hebben, juis Libanese Shi'ieten hebben voornamelijk Amerikaanse paspoorten. Het is hier niet merkwaardig om een Hezbollah strijder te ontmoeten die Israel en Amerika wil vernietigen en op hetzelfde moment een Amerikaans paspoort heeft.

Harald Doornbos

2 comments:

Ellen ten Bruggencate said...

Hou je taai Harald!

robbinshood said...

I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»