Saturday, July 22, 2006

Beste mensen, hier Tyre in zuid Libanon....

Ik heb wonder boven wonder nog steeds de beschikking over internet hier (zij het met moeite), dus af en toe lukt het om een update op harryzzz te zetten.

Hoe het hier is? Wel, mooi klote, eerlijk gezegd. Vandaag naar een massabegravenis geweest van ongeveer 80 burgers die de afgelopen tien dagen in de regio om het leven zijn gekomen. Mannen, vrouwen - grote kisten. Kinderen - kleine kisten; vergelijkbaar met van die kleine houten kistjes waar ook je twee flessen wijn inzitten van het kerst pakket. Overal stonk het naar vergaande mens. De lijklucht was zo sterk dat iedereen z'n mond en neus probeerde te bedekken. Je wilt het echter niet geloven, na een uur went deze stank zelfs een beetje en sta je met wat mensen te praten, op dertig centimeter afstand van een kist. Iedereen lijkt te roken, zelfs de niet-rokers. Alles is beter dan deze lijkenlucht en de sigarettenrook jaagt de geur en de vliegen tijdelijk weg. Vrouwen huilen, mannen huilen. Iedereen kijkt sip. Sommige mensen schreeuwen anti-Israel leuzen.
Het duurt eindeloos voordat de bijna 80 lijkkisten voor het ziekenhuis zijn neergezet. Ik ga ondertussen even naar de barbier om me te laten scheren. Kinderen spelen tien meter verderop op computerspelletjes, vrouwen doen boodschappen. Het leven gaat door, zo heet het cliche. En natuurlijk is dat nog weer waar ook.
Natuurlijk raakt het je, natuurlijk ben je treurig vanwege de dood van medemensen. Zeker omdat het er sterk op lijkt dat de meesten echt helemaal niets met Hezbollah te maken hebben. Vrouwen en kinderen, voornamelijk geraakt door raketten toen ze over straat reden. In het ziekenhuis kort geleden ook een mevrouw gezien die in een auto zat die geraakt werd. Ze is nu verlamd want haar rug is gebroken. Een plastic slangetje, half gevuld met urine, loopt uit haar lichaam. Het drama dat de oorlog deze vrouw levens lang heeft gegeven. haar drie kinderen, haar man (die boer is). Gebouwen kun je opbouwen, bruggen ook. maar deze mevrouw zal dus nooit meer lopen en ook ver nadat de god vrezende en baardige politici (die bereid bleken om het hele land op te offeren om aan de macht te blijven) weer in hun grote huizen en dikke auto's allerlei anti-amerika, anti-israel, anti-weet ik veel, ik haat alles-bijeenkomsten gaan organiseren, zal deze vrouw nog in een bed liggen en als ze geen slangetje heeft, zal ze in haar eigen bed pissen. Het beeld van deze oorlog voor me is tot nu toe deze verlamde mevrouw in een bed...
Ooit een nachtmerrie gehad en daarna wakker geworden en gedachtg: pfffffffffffffffffff, valt dat even mee. Verlamde mevrouw wordt dus wakker en realiseert zich: Mijn god, dit is voor altijd, het is geen droom, dit is voor eeuwig. De haatzaaiers, de geweld verheerlijkers, de gelovige huichelaars, de piloten in de lucht, al diegene die met plezier raketten naar het noorden en naar het zuiden afvuren...echt, iedereen de pot op. En ik weet dat het al miljoenen keren is gezegd: Oorlog is verschrikkelijk. Maaromdat het niet kwaad kan om de waarheid te vaak te horen, schrijf ik het nog graag een keertje op. Oorlog is verschrikkelijk...wat valt er eigenlijk nog meer over te zeggen.

Harald Doornbos

3 comments:

isis said...

Bedankt voor je berichtgeving. Ik lees het iedere dag. Er zijn eigenlijk geen woorden voor.

Pas a.j.b. goed op jezelf...

jacl said...

Ben je in de gelegenheid om BBC World, Sky, CNN en Al Jazeera te volgen? De IDF voert nu acties uit op Libanees grondgebied met grondtroepen. Ze hebben de burgerbevolking gesommeerd om te vertrekken en vanaf nu zal iedereen die ze in een bepaald deel van Zuid-Libanon wordt aangetroffen worden beschouwd als Hezbollah strijder.
Doe geen gekke dingen, want ik vrees dat er eerst wordt geschoten en dan pas vragen gesteld.

Riemer Brouwer said...

Wow, je zit in een flink heftige situatie daar in het zuiden. Goed dat je vanuit deze ellende kan berichten, maar toch ook goed oppassen dat je zelf niets overkomt!

Take care and stay safe!