Thursday, March 06, 2008

EXCLUSIEF: INSTRUCTIEFILM DEFENSIE BELANDT OP MYSTERIEUZE WIJZE OP INTERNET

Hier de tekst van een exclusief verhaal zoals ik dat gisteren heb geleverd voor mijn krant (GPD). Het staat vandaag in de GPD bladen:

Beelden van een Nederlandse gevechtshelicopter die Taliban strijders beschiet in Afghanistan zijn op mysterieuze wijze op het internet belandt.

Het 1.35 minuut durende filmpje, dat vanuit de Nederlandse Apache-helicopter is gedraaid, wordt normaliter gebruikt door Defensie voor instructiedoeleinden binnenshuis. Maar sinds afgelopen maandag, zo blijkt nu, valt het voor iedereen te zien op de website LiveLeak.com.

“Dit is vervelend,” aldus Defensiewoordvoerder Robin Middel in een reactie, “Niet omdat het de realiteit laat zien, maar omdat het context mist.” Middel zegt geen idee te hebben hoe de clip op het internet is beland en wie dat heeft gedaan.

“Kleine delen van de film zijn vorig jaar vrijgegen voor een compilatie op onze website,” aldus de woordvoerder, “Maar niet de hele clip.”

Het filmpje laat duidelijk zien en te horen hoe twee Nederlandse militairen vanuit een Apache helicopter contact hebben met een Amerikaanse- of Canadese eenheid op de grond.“We worden onder vuur genomen,” aldus een Amerikaanse stem in het Engels. Hierop speurt de Nederlandse helicopter de bergachtige omgeving af op zoek naar de Taliban schutters. Nadat grondtroepen een veld en een huis hebben beschoten, vragen ze aan de helicopterbemanning of de Nederlanders “onze impacts zien”. De Nederlanders in de helicopter antwoorden bevestigend: “A-firm, we zien jullie impacts.” Daarop wordt het vizier nog verder ingezoemd waardoor nu heel duidelijk een huis zichtbaar is. Aangezien het inzoemen vrij chaotisch gebeurt, schreeuwt een bemanningslid naar een collega in het Nederlands: “Rustig aan Mark, rustig aan!”

Kort daarop openen de Nederlanders vanuit de helicopter het vuur op twee personen die in de deuropening staan van het huis. Een Nederlandse stem roept “uitdraaien, uitdraaien, uitdraaien!” waarna een ratelend machinegeweer weinig heel laat van een van de muren van de woning. In de laatste seconde van de clip valt nog te zien hoe tenminste twee vermoedelijke Talibanners in paniek wegrennen.

“Deze beelden bevonden zich natuurlijk in beperkte kring,” aldus woordvoerder Middel, “We gaan er nu wel even naar kijken hoe zoiets plotseling op het internet is beland.”

Harald Doornbos

3 comments:

Iormungandr said...

Het filmpje doet het helaas niet (meer). Vraagje: Waarom ben je overgegaan op Nederlands Harald?

Harald Doornbos said...

nee, alleen in het nederlands wanneer het onderwerpen betreft die alleen maar relevant zijn voor/in nederland...voor de rest engels...take care!

m.p. said...

so, und jetzt nochmal auf hochdeutsch, bitte.