Thursday, March 06, 2008

VREEMDE WENDING: DEFENSIE GAF HELICOPTER VIDEO ZELF AAN JOURNALIST!

Lees eerst eventjes de vorige post, beneden...

Ok, klaar? Wel, dan wordt het nu allemaal een stukje merkwaardiger.

Ik heb net uitgezocht wie er achter de 'uitgelekte' beelden zit van de Nederlandse Apache-helicopter aanval op de Taliban in Afghanistan.

Het gaat hier om Joris Janssen Lok, een van de beste journalisten in Nederland op het gebied van militaire zaken. Hij is senior European editor bij Aviation Week. Ik heb net, telefonisch, met meneer Lok gesproken. En hij bevestigde tegenover me dat hij het bewuste filmpje op het internet heeft gezet. Of liever gezegd, via zijn opdrachtgever, Aviationweek.com.

In eerste instantie had ik zoiets: Ai - Da's niet zo slim van meneer Lok! Want Defensie verklaarde gisteren nog letterlijk tegenover me het volgende:

“Dit [de verschijning van het filmpje op het internet, hd] is vervelend,” aldus Defensiewoordvoerder Robin Middel in een reactie, “Niet omdat het de realiteit laat zien, maar omdat het context mist.” Middel zegt geen idee te hebben hoe de clip op het internet is beland en wie dat heeft gedaan.

“Kleine delen van de film zijn vorig jaar vrijgegen voor een compilatie op onze website,” aldus de woordvoerder, “Maar niet de hele clip.”

(...) “Deze beelden bevonden zich natuurlijk in beperkte kring,” aldus woordvoerder Middel, “We gaan er nu wel even naar kijken hoe zoiets plotseling op het internet is beland.”


Maar wat de heer Lok me zojuist vertelde, geeft het hele verhaal een vrij bizarre wending!

- Meneer Lok, hoe kwam u aan het filmpje?
Lok: "Wel, dat heb ik gekregen van Defensie."

- Wat???? Hetzelfde Defensie dat boos was omdat het filmpje is 'uitgelekt' op het internet?
Een verbaasde meneer Lok: "Ja, die clip heb ik gekregen tijdens een interview, een maand geleden, met de commandant van de Nederlandse Apache eenheid, [kolonel] Theo van Haaf, in Gilze-Rijen."

- En mocht u dat alleen maar voor u zelf houden of ook openbaar maken?
Lok: "Dat was specifiek bedoeld om op de website te zetten. Bedoeld als illustratie, als voorbeeld voor bij het interview."

- De clip heeft u dus gekregen van de Apache commandant?
Lok: "Het was een officieel interview. D'r was ook een voorlichter van het Ministerie van Defensie bij."

Merkwaardig allemaal. Hetzelfde ministerie dus dat gisteren nog tegen me zei dat ze gaan uitzoeken wie in vredesnaam die video heeft 'gelekt'. Ik ga Defensie maar weer bellen voor opheldering.

Hier een link naar het originele artikel en de video van Joris Janssen Lok.

Harald Doornbos

1 comment:

Ingmar said...

Hilarisch hoe de nederlandse defensie altijd met de pers probeerd om te gaan. Het liefst geven ze helemaal niets vrij, maar ja, dat komt de steun voor de missie in Afganisthan ook niet echt ten goede. Net als een paar jaar geleden met die reportage over een commando eenheid in Afganisthan...