Thursday, January 05, 2006

DIT IS DUS EEN BELANGRIJK (EN ONDERGESNEEUWD) BERICHT:

Een Algerijnse krant (The Young Independent) meldt dat er rondom nieuwjaar drie Al-Qaeda verdachten zijn gearresteerd in Algerije die maar liefst 20 miljoen euro bij zich hadden. Het geld werd gevonden in hun auto, alsmede Al-Qaeda propaganda materiaal, communicatie apparatuur en wapens. De drie behoorden tot Al-Qaeda in Afrika, een zeer belangrijk continent voor Al-Qaeda omdat het hele noorden en midden islamitisch is, waaronder het volledig chaotische en zeer fundamentalitische Somalie.
Met name dat geld is interessant. Want 20 miljoen euro is een enorm bedrag. (Ter vergelijking: De bankoverval met de grootste buit in de hele geschiedenis van het Verenigd Koningkrijk, waarschijnlijk gepleegd door de IRA in december 2004, bedroeg ongeveer 35 miljoen euro). Als het bericht inderdaad waar blijkt te zijn, dan is dit meer dan zorgerlijk. Al-Qaeda beroept zich natuurlijk op de hulp van god, maar zonder geld komen ze nergens. Mensen moeten worden omgekocht, wapens aangeschaft, er moet eindeloos gereisd worden. En denk niet dat potentiele leden van Al-Qaeda niet aan geld denken. Onlangs sprak ik in Pakistan met een voormalig lid van Laskar-e-Toiba, een zeer radicale Kashmierse groep die vecht in het Indiase gedeelte van India maar in Afghanistan en Pakistan samenwerkt met Al-Qaeda. De jongen vertelde me dat hij een paar maanden een militaire training had gevolgd in Mansehra (gelegen in de provincie NWFP, twee uur rijden in noordelijke richting vanuit de hoofdstad Islamabad). Ze hadden hem een paar honderd dollar per maand beloofd, iets dat voor Pakistaanse begrippen een hap geld is. Maar ze hadden hem maar een maand of twee, drie betaald, daarna ging de kraan dicht. En dus dacht de jongen: "Kom op, voor niets doe ik niet mee aan de jihad, de heilige oorlog."
Er zijn nu drie mogelijkheden:
1. Het bericht is onzin. (Wie het wil uitzoeken kan weleens met een fantastisch exclusief verhaal thuiskomen, want volgens mij zou het weleens waar kunnen zijn - freelance journalisten koop een ticket naar Algiers!!!!)
2. Al-Qaeda in Afrika is een enorme klap uitgedeeld, ze zijn nu door hun meeste geld heen. Dit zou een zegen zijn voor Afrika dat al genoeg problemen heeft en niet zit te wachten op nog meer aanslagen zoals op de twee Amerikaanse ambassades, eind jaren '90.
3. Al-Qaeda beschouwt de arrestatie van het trio en het verlies van het geld vervelend, maar beschikt over zoveel financiele armslag dat het geen drama is. Dat zou veelbetekend en gevaarlijk zijn. Want alleen de hele rijken halen hun schouders op over het verlies van 20 miljoen euro.

Harald Doornbos

No comments: