Sunday, January 15, 2006


BIJZONDERE RELLEN IN BEIRUT

Zaterdag waren er rellen in Beirut. Nou is dat niet zo speciaal, want ik durf te wedden dat er in wel honderd steden in de wereld gisteren relletjes waren – voetbal, vossenjacht, anti-amerika enz. De mens windt zich nou eenmaal op over eindeloos veel zaken.
Maar deze relletjes in Beirut waren toch opzienbarend omdat ongeveer 300 aanhangers van Hezbollah en Harakat Amal in elkaar werden geslagen door de Libanese politie. De demonstranten protesteerden tegen de komst van een Amerikaanse diplomaat in Libanon.
Beide clubs, Hezbollah en Harakat Amal, maken deel uit van de Libanese regering terwijl Hezbollah de enige militie uit de oorlogsperiode is die niet haar wapens hoefde in te leveren en al jaren min of meer een staat binnen de staat vormt.
Dat de echte Libanese staat dan nu geweld gebruikt tegen pro-Hezbollah/Harakat Amal demonstranten is dus nieuw. Tot nu toe durfden de Libanese autoriteiten niet op te treden tegen Hezbollah uit angst dat de shi’ietische zeloten onrust zouden gaan zaaien in het toch al zo verdeelde Libanon.
Tijdens de rellen, in het centrum van Beirut, zette de politie traangas en waterkanonnen in tegen de met name jonge demonstranten.
De meeste Libanese televisiezenders zwegen het geweld dood (christenen, soennieten, Druzen en shi’ieten hebben allemaal hun eigen televisie zenders). Dit natuurlijk omdat de niet-shi’ieten in Libanon bang zijn dat beelden van met politie vechtende shi’ieten zal leiden tot onrust in het land. Alleen de televisiezender van Hezbollah, Al Manar (wat in het arabisch De Vuurtoren betekent – U voelt de symboliek al: God’s licht als leidraad naar de veilige haven), zond wel beelden uit van de rellen. Het weinig voorspelbare commentaar op Al Manar was dan ook: “Schande! De Libanese politie deed dit in opdracht van Amerika! Als shi’ieten de straat op gaan worden ze in elkaar geramd, als christenen, soennieten of Druzen hetzelfde doen, worden ze met rust gelaten door de politie.” Beetje pijnlijk was wel dat uit de televisiebeelden bleek dat de demonstranten de politie eerst aanvielen met stokken, pas daarna zette de politie geweld in. Maar voor Hezbollah staat zo’n nuancering vanzelfsprekend gelijk aan verraad.

Harald Doornbos

No comments: