Tuesday, January 24, 2006


CLUB TALIB, CLUB JAN EN CLUB USA

Sommigen gaan naar Tenerife, anderen naar Uruzgan. Voor de verwarde globetrotter: Uruzgan ligt ergens in het midden van Afghanistan.
Het is de plek waar midden dit jaar waarschijnlijk ruim duizend Nederlandse soldaten arriveren.
Er is daar Uruzgan geen Club-Med, wel een Club-Talib, een Club-Jan en een Club-USA. Klinkt gezelligger dan het in de werkelijkheid is. De Club-Taliban probeert iedereen te vermoorden die niet de hele dag aan god denkt. Regelmatig vinden er boekverbrandingen plaats (zie foto van de nazi's, de enige niet-moslims die op respect van Club-Taliban kunnen rekenen). Ook cassettebandjes en dvd's worden onmiddellijk vernietigd. maar Club-Taliban denkt groter. Zo steken ze al jarenlang meisjesscholen in brand omdat ze menen dat vrouwen geen onderwijs mogen krijgen. Maar sinds kort gaan ook steeds meer jongensscholen in vlammen op in Uruzgan en aangrenzende provincies. De reden? Er wordt daar niet alleen godsdienstonderwijs gegeven maar ook rekenen, lezen en schrijven. Briljant! Want lezen, schrijven en zeker rekenen is helemaal nergens voor nodig als je god aan je zijde hebt. Het gaat Club-Talib er namelijk alleen maar om dat jongens de koran uit hun hoofd leren. Daarvoor hoef je niet te kunnen rekenen, te schrijven en zelfs niet te lezen. Want in Afghanistan spreken ze Dari of Pasto (Pathaans). Omdat de koran is geschreven in het Arabisch (een taal die niemand in Afghanistan kent), leren de Talib-jongetjes dus alleen Arabische klanken uit hun hoofd (waarvan ze dus geen flauw benul hebben wat het betekent). De koran is een paar honderd bladzijden dik – ga er maar aanstaan!
Club Jan is het legertje van de regionale gouverneur Jan Muhammad; een heel verantwoordelijk bestuurder die niet kan lezen, noch kan schrijven, in drugs handelt en zes loverboys heeft waarmee hij allemaal vieze dingen uithaalt. Al met al een behoorlijke doorsnee Pathaanse Afghaan.
Club-USA zijn de Amerikaanse troepen die daar op Club-Talib jagen en af en toe nemen ze ook de Arabische jongens van Club-Qaida mee. Vergeleken met Club-Talib en Club-Jan steken de jongens van Club-USA behoorlijk normaal af. De meesten zijn keurig getrouwd, betalen belasting en vinden Tenerife een stuk leuker dan Uruzgan. Half maart ga ik een paar dagen met Club-USA mee in Uruzgan. Kijken hoe het er is en alvast de sfeer proeven die Club-Holland binnenkort te wachten staat.

Harald Doornbos

2 comments:

mark ponte said...

harold, leef je nog? Je hebt al zo lang niet meer gepost... Of heeft een van de clubs je te pakken?

esther gotink said...

Harold, leef je nog? Your weblog died out a long time ago...