Wednesday, September 26, 2007

HOE EEN IRAANSE NEDERLANDER MIJ DREIGT AAN TE GEVEN BIJ HET IRAANSE REGIME!

(Normally I write this blog in English, this though concerns very much a Dutch topic. So today only in Dutch)

Je mag me uitschelden, me belachelijk maken, mijn stukken slecht vinden. Allemaal geen probleem. Maar als een artikeltje op dit blog je niet zint, dan moet je niet gaan dreigen om mij aan te geven bij de Iraanse overheid in een poging om me ongewenst verklaart te krijgen in Iran. Dat overschrijdt niet alleen een grens, dat is simpelweg ranzig verraders gedrag.

Toch meent de Nederlandse Iranier Reza Atlaschi uit Rotterdam (zie foto) dat hij zo moet reageren op een van mijn vorige postings op Harryzzz (Ahmadinejad visits New York - lock up your daughters!). En voordat half Nederland direct weer gaat zeiken over moslim fundamentalisten - Reza Atlaschi is GEEN islamist, maar een radicale Perzische nationalist. Hij werkt als consultant bij het bedrijf Inter Access in Hilversum.

Onder het pseudoniem “Nederanier” laat Atlaschi op het weblog van NRC correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, veelvuldig allerlei commentaren achter. N.a.v. mijn Iran stukje op Harryzzz schrijft Atlaschi op het weblog van Erdbrink:

“Ik zou wel eens ongevraagde adviezen willen geven aan de Iraanse overheid welke NLse journalisten/media als “ongewenst” te verklaren en niet toe te laten…. hij zou zeker op zo’n lijstje komen.”

En voor de duidelijkheid; “hij” ben ik.

Omdat ik journalist ben, bel ik Reza Atlaschi op vanuit Beirut, waar ik woon. Atlaschi is, vanzelfsprekend, in eerste instantie verrast dat zijn "Nederanier" dekmantel voorbij lijkt.

"Eh...Hallo," zegt hij.

Aangezien ik geen zin heb in een eindeloze welles-nietes discussie over de situatie in Iran, stel ik hem slechts een vraag: "Staat u nog steeds de woorden die u over mij schreef?”

“Ik heb natuurlijk geen direct lijntje met de Iraanse autoriteiten,” aldus Atlaschi, telefonisch vanuit Nederland, “Maar ik sta voor de volle honderd procent achter mijn woorden.”

Vervolgens begint Atlaschi me uit te schelden: “Klootzak! Wie denk je wel dat je bent?! Mijn land zo beschrijven! Steek het maar in je reet! Je zet het leven van hoderdenduizenden mensen op het spel met die vuilspuiterij over Iran.”

Terwijl Atlaschi woedend door blijft schreeuwen hang ik maar op.

BIZAR

Wat het allemaal nog een beetje extra bizar maakt, is dat Reza Atlaschi zelf op z’n 16e (hij is nu begin 40) vanuit Iran naar Nederland is gevlucht en de Nederlandse nationaliteit heeft aangenomen. Goh, wat ontzettend joviaal om een journalist uit het land dat je heeft opgenomen, nu te willen aangeven bij de autoriteiten waar je destijds zelf voor bent gevlucht. Merkwaardige gast die Atlaschi.

Voor de duidelijkheid: Meneer Atlaschi hoeft heus niet iedere dag op z’n knieen omdat hij destijds door Nederland is opgenomen. Verre van dat. Net als iedereen heeft Atlaschi het volste recht om kritiek te uiten op Nederland, de Nederlandse media en dus ook op mij. Maar dreigen met aangeven bij de Iraanse autoriteiten – dat gaat niet een, maar tien stappen te ver!

Maar het wordt nog gekker. Want Atlaschi is de initiatiefnemer van het droommuseum. Dit is een virtueel museum dat via een website zich ten doel stelt: “(…) de mispercepties en de eenzijdige beeldvorming rond immigratie en immigranten in Nederland te neutraliseren door juiste informatie, aantrekkelijke presentatie en vroegtijdige educatie.”


Een journalist aangeven dus. Of “neutraliseren”. In deze context een veelzeggende woordkeuze.

Atlaschi deed met zijn idee van het droommuseum mee aan de Inspiratie en Integratie Award, een competitie die ieder jaar wordt georganiseerd door De Baak, het management centrum van het VNO-NCW. Atlaschi haalde met zijn droommuseum-idee de finale, maar won - de 10.000 euro prijs - niet.

CULTURELE WEERWOLF

Maar het blijft niet bij het bedreigen van een journalist. Noem Atlaschi een culturele weerwolf. Want overdag hangt hij de voorbeeldige migrant uit. Multi-culti tot op het bot, zo lijkt het. Interviews in Trouw en het AD over het belang van integratie en wederzijds begrip. Vloeiend Nederlands, een goede baan als consultant bij een computerbedrijf in Hilversum. En niet te beroerd om een oranje sjerp aan te doen tijdens de VNO-competitie.


Maar 's avonds, wanneer hij achter z'n computer kruipt, verandert Atlaschi in 'Nederanier', een, op z'n zachts gezegd, rancuneus en haatdragend figuur.

Afgezien van de bedreiging aan mijn adres, een paar voorbeelden:

Tijdens een discussie over de hoofddoek bij vrouwelijke politieagenten in Iran, meent "Nederanier" op 14 september van dit jaar dat zoiets ook een goed idee zou zijn voor Nederlandse politieagenten.

“Voor mannenelijke [sic] agneten [sic] ben ik meer voor een Burka, om de lelijke provinciale besnorde inteeltkoppen uit het zicht te onttrekken.”

Goh - Inteeltkoppen? Leuke taal van Mr. Droommuseum.

Atlaschi is fel anti-Arabisch. Iran is namelijk Perzisch, niet Arabisch. Op 17 september laat 'Nederanier' zich wel heel minachtend uit over die Arabieren die vanuit Irak naar Iran zijn gevlucht:

"(...) Iran is een soevereine staat en baas in eigen land, over haar grondgebied en haar onderdanen, als het die Arabieren niet bevalt kunnen ze lekker naar het democratische Irak voor een veilig en voorspoedig leven onder de militaire bezetting van hun meesters.

Ze mogen blij zijn dat ze gratis onderwijs kunnen genieten in Iran, thuis kunnen ze lekker Arabisch praten, Iran kent een officiele taal en dat is Perzisch, dus logisch dat de taal in het onderwijs Perzisch is."


Goh - volgens het droommuseum was de komst van alle migranten (dus ook Arabieren) toch zo'n positieve ontwikkeling. Of bedoelt Atlaschi eigenlijk alleen zichzelf?

In een discussie over een Iraanse strategie tegen het "vijandige Westen", stelt "Nederanier" geen olieboycot voor maar "een narco oorlog". Hij schrijft op 18 september dat Iran heroine uit Afghanistan moet doorlaten zodat Europa wordt overspoeld met drugs. Dit zal hier dan mooi leiden tot een groot aantal extra heroineverslaafden.

"Met olieboycot benadeel je ook jezelf, wat veel beter is: alvast een narco-oorlog. West Europa laten overspoelen met goedkope Afghaanse heroine. Waarom Iraanse levens op het spel zetten (bestrijden van drugssmokkel) om levens in het vijandige westen te besparen?"

Een vrijgeleide verlenen aan de Afghaanse drugssmokkel/druglords, vanaf de grens met Afgh. helemaal naar grens Turkije, rechtstreeks naar de Turkse drugsmaffia, misschien wel onder escorte.


Zo zal de straatprijs van heroine hier aanzienlijk dalen, waardoor heroineconsumptie enorm zal toenemen. Een deel van de potentiele soldaten die misschien wel ingezet zullen worden in operaties tegen Iran, zullen nu in een ander leger terecht komen: verslaafdenopvang bij Het Leger des Heils"


Goh - Wat een goed plan. Lekker veel junkie's - Fiets kopen!

Decennia van verblijf in Nederland heeft van Atlaschi een fan gemaakt van de omstreden Iraanse president Ahmadinejad.

Op 24 september schrijft "Nederanier":

"Dit is niet van mij maar van Hoder: Ik wou dat we een president hadden met A’nejads ballen en Khatami’s hersens

Op 27 september:

"Vind het wel heel slim van A’nejads regering om in Z. Amerika sterke banden aan te knopen met Venezuela, Nicaragua, Ecuador, Cuba, Bolivia. VS zit in MO, Iran moet ook in de achtertuin van VS gaan zitten wroeten. Verder kan IRI een belangrijke/leidersrol spelen binnen de G15 landen."

En in de wereld van "Nederanier" is alles een complot natuurlijk. Op 28 september:

(...) Wat blijkt; Birma/Myanmar heeft de grootste gasreserves in Zuidoost Azië. (...) Ik zie toch echte veel parallellen met Iran….. begin argwaan te krijgen over de geode bedoelingen van die onschuldige monnikken en mevr. Suu Kyi(die als exlie jarenlang in UK heeft gewoond), en de krokodilletranen hier in het Westen."

Goh - leuke opmerking van iemand die destijds zelf gevlucht is voor de despoten. En uiterst verdacht natuurlijk: Suu Kyi heeft jarenlang in het Verenigd Koninkrijk gewoond!? Toe maar. Is dus niet meer te vertrouwen.

Gelukkig is Atlaschi een ware revolutionair in hart en nieren, een man van de barricaden! Hij zal heus niet jarenlang in het Westen zitten of bijvoorbeeld vijf dagen per week tussen Rotterdam en Hilversum op en neer reizen om zijn geliefde Iran te verdedigen.

SPAGAAT

Op 26 september legt 'Nederanier' uit wat zijn dilemma is (IRI is trouwens: Islamic Republic of Iran):

En dat is de moeilijke spagaat waar ik me in bevind, steun voor IRI tegenover zoveel agressie, propaganda en dubbele agenda vanuit VS-kamp enerzijds, en tegelijkertijd de misstanden in IRI waar Iraniërs slachtoffers van zijn moeten aanzien en zwijgen. Mijn keus is duidelijk: het gaat om een existentiële zaak, Iran zoals we nu kennen kan uiteen worden gereten door de necon agressie (zie Irak). Eerst moet dit gevaar gaan wijken (hopelijk definitief in 2009), dus eenheid is geboden. Daarna kan de kritiek weer op IRI (binnenlands) worden gericht.

He, he - eindelijk eens iets oprechts van Atlaschi. Natuurlijk zit iemand die geboren is in Iran maar woont in Nederland tussen twee vuren wanneer er een conflict dreigt uit te breken. Grote levensvragen dringen zich op als: Wie ben ik? Waar behoor ik? Moet ik nu kiezen tussen twee werelden? En zo ja - waar ligt dan mijn hart, waar mijn verstand (en vaak belangrijker nog: Waar mijn ziel, m'n gevoel?).

Wat ik zelf heel vaak zie, is dat migranten in het Westen zichzelf ook nogeens opzadelen met een enorm schuldgevoel. Immers, zij zijn zelf vertrokken uit hun land van oorsprong en leiden nu een, relatief, gemakkelijk leventje. Dit terwijl al die anderen nog steeds in de bagger zitten en nu zelfs, heel misschien, gebombardeerd gaan worden.

Dat leidt opnieuw tot vragen, verwijten zelfs. Ben ik eigenlijk geen verrader van mijn oorspronkelijke cultuur? Over het algemeen zie je dat mensen dan - vanuit het veilige Westen - heeeeeel hard roepen dat ze voor iemand als Ahmadinejad zijn en juist heeeeeel erg tegen het Westen. Op deze manier weet iedereen tenminste dat je dan wellicht aan de verkeerde kant woont, maar heus wel aan de goede kant staat. Want, en dat is vervelend, meneer Atlaschi moet vanuit Rotterdam bewijzen dat hij pro-Iran is, een Iranier in Iran hoeft dat niet.

Op Atlaschi's droommuseum website, heeft hij, met grote letters, artikel 13 gezet van de Universele Verklaring Van De Rechten Van De Mens. Te lezen valt: Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.

Helemaal mee eens. Ik ben hem al veertien jaar geleden genokt uit Nederland omdat ik dat geleuter zat was. En de afgelopen jaren lijkt iedereen massaal moslim-afzeiken als hobby te hebben gekozen, dus gaat het nergens anders meer over. Geen probleem hoor. Maar postzegels verzamelen of, desnoods, golfen lijkt me beter.

Ik kan Reza Atlaschi hetzelfde aanbevelen. Als je zo intensief met Iran bezig bent (en overduidelijk Iran vreselijk mist), ga dan in Iran wonen en blijf niet in Nederland. En tegenwoordig is het nou niet heel ingewikkeld om gewoon te vertrekken uit Nederland. Een enkeltje Amsterdam-Teheran, vijf uur vliegen en je bent er.

NIET LEUK

Terug naar het dreigement van meneer Atlaschi aan mijn adres. Hij vond mijn Iran verhaal op Harryzzz niet leuk. Opnieuw, dat mag natuurlijk. Toegegeven, mijn woorden waren niet de meest gebalanceerde analyse van de huidige situatie in Iran. Maar gewoon een grappig, informatief en soms cynisch verhaaltje over en vanuit Iran. Ik bedoel dit is een blog – niet de New York Times of een zeventig pagina’s tellend rapport van een Iran studiegroep.

In de commentaar-sectie van de weblog van Thomas Erdbrink (de NRC correspondent in Teheran), begon Atlaschi, onder het pseudoniem “Nederanier”, over dat stukje op Harryzzz als volgt te zeuren:

“Stukje Harald Doornbos: Povere poging tot cynisme en hij heeft er weinig van begrepen getuige ”By the way, hardly anybody speaks English ” en nog in diezelfde alinea ” For instance, concerning Iran’s nuclear programme, many young Iranians in Tehran told me: “You really think Ahmadinejad only wants nuclear energy? Yeah, right - are you stupid or so? Of course he wants The Bomb!” In welke taal hebben die jongeren hem dat verteld dan??? Doorsnee NLse perssukkel die voor komiek wil doorgaan blijkbaar, waardeloos stuk, zonde van mijn tijd.

Daarop reageert “Loes” (Loes Bijnen, voormalig mensenrechtenspecialiste van de Nederlandse ambassade in Teheran)

"@Nederanier
Harald Doornbos schreef al eerder stukjes vanuit Iran waaruit bleek dat hij weinig van het land begreep. Ik wist soms niet wat ik las, zulke onzin was het. Toch waren zijn reportages uit Zuid-Libanon tijdens de Israel-Hezbollah confrontatie heel aardig, spannend zelfs. Hij kan wel schrijven, maar schoenmaker blijf bij je leest. Ik geef ook geen commentaar op artikelen over Paraguay, om maar eens een land te noemen.”Tot zover heb ik absoluut geen probleem met “Nederanier” en “Loes”. De eindeloze stroom bagger die journalisten over zich heen krijgen is niets nieuws. De boodschapper heeft het toch altijd gedaan. Met de intrede van Internet is dat alleen maar erger geworden. Lekker anoniem commentaar leveren vanuit je luie stoel op al die journalisten die eindeloos hun best doen om door allemaal kut landjes te reizen (die over het algemeen helemaal geen pottekijkers willen hebben) in een poging de rest van de wereld tenminste een beetje te informeren. Dat dit niet altijd een perfect gebalanceerd en volledig verhaal oplevert – tja. Big deal. Dit gebeurt al eeuwen en overal.

(Trouwens, ik ben nu al geinteresseerd in het laatste artikel dat de Iraanse media hebben gepubliceerd over Nederland. Hoofdstad: Eindhoven. Bevolking: 10 miljoen hoeren, zes miljoen homo’s, 86 procent Joden. Bijnaam: Sodom en Gomorra). Natuurlijk hoor je Reza Atlaschi nooit over het volledig ontbreken van enige persvrijheid in Iran.

Maar goed – kritiek geven vanuit de luwte is een stuk makkelijker dan berichten uit de storm, iets dat ik nu al 14 jaar doe - permanent leven en werken in Bosnie, Kosovo, Pakistan, Afghanistan en nu het Midden Oosten.

Maar de daarop volgende reactie van de “Nederanier” op “Loes” schoot me dus echt in het verkeerde keelgat.

“@Loes:
Ik zou wel eens ongevraagde adviezen willen geven aan de Iraanse overheid welke NLse journalisten/media als “ongewenst” te verklaren en niet toe te laten…. hij zou zeker op zo’n lijstje komen.”


Vervolgens reageert Erdbrink, de maker van het blog, met een waarschuwing aan het adres van “Nederanier” en met het verzoek om dit soort dreigementen achterwege te laten.

"Nederanier” reageert daarop als volgt:

@Thomas:
"Ik sta 100% en onvoorwaardelijk achter wat ik heb gezegd.
Uit respect voor je persoonlijk en dit forum beperk ik met tot:
27 jaar leugens en desinformatie en beledigingen aan het adres van Iran moeten aanhoren en lezen via de NL pers…. dat laat pas een nare bijsmaak na."


Daarop roept Thomas Erdbrink de “Nederanier" nogmaals op om hiermee te stoppen. Waarop “Nederanier” schrijft:

"1)Alsof ik een directe lijn heb met de iraanse veiligheidsdienst.
2)Harald Doornbos is meerdere keren in Iran geweest, dus hij heeft z’n ontgroening al gehad. En het gaat om niet om die sukkel, het gaat me om gemakzucht van clowns die jouw vak bedoezelen en besmuiken en mijn land te kakken zetten."


Sorry meneer Atlaschi, Iran te kakken zetten is mijn goed recht. Dat heet vrijheid van menigsuiting en persvrijheid. Niets in mijn verhaaltje over Iran is gelogen, alleen de laatste alinea betreffende president Ahmadinejad is door mij een beetje overdreven neergezet. Maar nogmaals, dit is een blog.

Tot nu toe ben ik in mijn leven alleen maar joviale Iraniers tegen gekomen. Reza Atlaschi is de eerste tegenvaller. En omdat hij me dreigt aan te geven bij de Iraanse autoriteiten, zeg ik tegen meneer Atlaschi: Succes er mee, als u het op prijs stelt stuur ik u een copie van mijn paspoort.

Maar wanneer ik tijdens mijn volgende bezoek aan Iran ergens in de gevangenis beland en word opgesloten met een stel Britse matrozen of Iraans/Amerikaanse wetenschappers, dan weten we wie we daarvoor kunnen bedanken.

Handige weblinks bij dit verhaal (gebruik rechtermuisknop, klik 'open in nieuw venster'):

Droommuseum van Reza Atlaschi hier

De zeer leesbare weblog Onze man in Teheran van NRC correspondent Thomas Erdbrink hier

Ook zo'n hekel aan je buren of andere vervelende figuren? Verklik ze of geef ze aan hier.

Word lid van de NSB - duizenden gingen u reeds voor! Hier.

VNO site met de Inspiratie voor Integratie wedstrijd hier.

De fascinerende wereld (overdag tenminste) van Reza Atlaschi hier.

He, he - eindelijk een serieus verhaal over Iran op Harryzzz hier.

De reden van Atlaschi's woede hier.

Laatste nieuws - Stop de perzen! Vergeet Volkskrant of NRC (en al helemaal de NY Times), blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de wereld middels de Tehran Times, hier.

Harald Doornbos

47 comments:

SoS said...

Lekkere gast, die Reza.

Anyway, keep up the good work.

Riemer Brouwer said...

Hier is maar één oplossing mogelijk: aangeven bij Geen Stijl :-)

Bom said...

Pff...vermoeiend mannetje.
Dat Iraanse artikel waar je het over hebt, bestaat dat echt of zie ik nu al het verschil niet meer tussen waarheid en sarcasme? Is het al zo erg met me gesteld? :-/

"Hoofdstad: Eindhoven. Bevolking: 10 miljoen hoeren, zes miljoen homo’s, 86 procent Joden. Bijnaam: Sodom en Gomorra" hehehe..
A’nejad..you crack me up

Anonymous said...

Stop de perzen? Dat is wel een hele grappige woordspeling. Of toch onbedoeld? ;-)

Unknown said...

Ik las de bijdragen van Reza op Erdbrink's blog altijd met veel interesse, maar hier gaat hij echt veel te ver. Ik vond je verhaal over je recente bezoek aan Teheran persoonlijk wat te negatief van toon, maar dat is je goed recht als journalist. Bedankt voor dit uitgebreide verhaal; ik hou het in mijn achterhoofd als ik zijn reacties op Erdbrink's blog lees, want hij is nu wel ernstig in mijn achting gedaald.

Harald Doornbos said...

@menno
bedoeld - vond hem zelf ook wel geinig!

Harald Doornbos said...

@ bom

nee, dat was sarcasme.

groet

Harald Doornbos said...

@ riemer,

lijkt me ook!

Anonymous said...

@Harald,
Mooi gedaan, ik ben hier ook via GS gekomen. Normaal lees ik niet de hele meuk hoor, maar dit was toch best interessant.

Dat zo'n multicultureel, over het algemeen aardig lijkend (lees: niet doorgeflipte extremist in spé) persoon overdag zo kan veranderen zodra er een 'anonieme' computer voor zijn neus staat.

Doet me een beetje denken aan een soort Ali B (oké geen Iranees) die de holocaust ontkend zodra ie geen microfoon meer vast heeft.. Wat uiteraard niet zo is, maar zo bizar klinkt het voor mij wel een beetje..

Anonymous said...

@Riemer, Harald,

Geen Stijl heeft het opgepikt.

Jacl

Anonymous said...

Ik lees Erdbrinks blog ook wel eens, best aardig. Soms zit er inderdaad een acceptabele bijdrage van Reza bij maar wat Ekko schrijft daar kan ik mij niet in vinden. Half jaar geleden heb ik daar in een reactie zelf al geschreven dat ik hem extreem nationalistisch vind, zijn verhalen zijn met nationalisme doordrenkt. Vaak ook behoorlijk negatief over Nederland maar toch zit hij hier. Het moet inderdaad allemaal mogen maar ik zou hem zelf liever zien gaan. Doorgaans probeer ik dit soort schrijvers te vermijden. Dit komt trouwens ook niet als iets nieuws want Erbrink zelf reageerde al direct fel op deze uitspraken.

Anonymous said...

Triest dat er zulke gasten zijn, die de vrijheid hier met volle teugen genieten en onderwijl heulen met de 'vijand'; laf ook trouwens om niet onder zijn eigen naam al zijn gal te spuwen, nee, Nederland mocht is de ware aard van dit heerschap leren kennen! Logisch ook, hij valt je in je rug aan.

Anonymous said...

Bij ons ligt een mottige pers in de gang, wist niet dat hij internet had.

Anonymous said...

Tsja, het wachten is maar op iemand die Reza's werkgever hierop wijst. Krijg hij een koekje van eigen deeg!

Anonymous said...

Tja de zegeningen van de Multi-kul, ach ja, Cohen zal wel weer een kopje slappe thee met hem gaan drinken.

Anonymous said...

Een boeiend stuk en een erg onsypmathieke man.
Of beter: Wat een rat zeg.

Anonymous said...

gelukt. Geenstijl pwn3d grote tijd

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Ik, als Iraniër (ben er via geenstijl op terecht gekomen) ben zelf ook erg 'amazed' door de uitlatingen van Reza. Mijn vraag aan hem is dan ook waarom hij niet weer in Iran gaat wonen, het liefst in Qom, meneer verraad op deze manier enkel allebei zijn landen.

Dus Reza, plant een mooi baardje, wikkel een doek om je hoofd en ik weet zeker dat je binnen de korste keren de 'bomb' bent in iran.

Mazzel

Anonymous said...

Wat een idioot zeg.

Frank said...

Als Nederlander vraag ook ik me af wat deze onverdraagzame Reza hier eigenlijk nog te zoeken heeft. Opzouten, kuttekop.

Unknown said...

Mwuah, zelden iemand zo hard op z'n bek zien gaan, je hebt hem totaal ingemaakt, die Harald. Dit soort hypocriete semi-intellectuele personen hebben we hier al genoeg.

Unknown said...

@Harald Doornbos!!

Harald, Je hebt deze niet-nederlander/ afvallige iranier op een ontzettend goede manier in de zeik gezet. Niet omdat je het graag wilde, maar juist omdat dat wel moest! Jij hebt deze man het platform gegeven dat hij kennelijk nodighad om juist zichzelf te verraden: Als er 1 verraad heeft gepleegd is het deze doorgeemancipeerde nep-nederlander-tijdens-kantooruren: verraad aan alle iraniers die op wat voor manier dan ook openlijk kritisch zijn of zijn geweest jegens het iraanse regime. Hij brengt al deze iraniers juist met deze opmerkingen ontzettend in discrediet.

Harald, je hebt deze man op een prachtige manier afgeserveerd.
Als ik jou was zou ik het er verder bij laten. Mocht je in Iran worden opgepakt, dan kan je op mijn support rekenen...en reken maar, niet alleen op demijne!!

Waar kan ik overigens de rest van je belevenissen lezen? Heb je je eigen blogg?

Anonymous said...

Zo werkt dat al 1400 jaar! Als het de Islam vooruit helpt in "ongelovig" gebied, mag je vrijwel alles. Zolang het de Islam dus maar vooruit helpt! Ook liegen en bedriegen hoort daar bij zolang het maar niet bij moslims onderling gebeurt. Want dan is het wel zwaar verboden! En hij is overigens echt de enige niet, maar wel het voorbeeld van hoe "taqquia" werkt! Waarschijnlijk niet goed geschreven, maar het is een belangrijk Islamitisch gebruik door de eeuwen heen als men (nog) een minderheid is in een niet-moslimland! Voor multicultidromers niet leuk, maar wel de harde waarheid! Een goed voorbeeld kon men OOK zien bij Rondom 10 afgelopen zaterdag, waarbij een moslima per ongeluk aan het einde van het programma uit haar rol valt! Maar links droomt rustig verder!

Anonymous said...

Deze Iranier is dus 1 van de prominente voorgangers van het nieuwe multicultigeloof, maar ondertussen.....! Zoals Maarten hierboven al zei: ""Toch zit hij hier"". En nogmaals, denk niet dat hij de enige is! Overigens (off-topic) komt het staatsjournaal in recordtijd met het grote nieuws dat een Liberiaans gezin is weggetreiterd nadat dit met een 9-jarig blank jongetje gebeurde op een zwarte school door Marokkaantjes! Want dit jongetje was ""geen moslim""! En dat terwijl de 9-jarige daar niets van begrijpt, want daar is hij niet mee bezig (wat op die leeftijd heel normaal is). Maar het wordt er dus met de paplepel al heel vroeg in gegoten door de eigen omgeving!(ouders,tv enz.)Joden,christenen,ongelovigen zijn slecht! Daar groeit men vaak mee op!

Anonymous said...

Ik ben altijd behoorlijk multiculti,maar het begint er op te lijken dat we de 5e colonne al binnen de landsgrenzen hebben.

Anonymous said...

klinkt als een perzische kater.
Ik geef je gelijk dat je je gal zo spuugt. Succes daar

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Uiterst hypocriet stukje, Harald. In de goede oude tijd schreef je zelf voor het communistische partijblaadje De Waarheid, maar woonde je tegelijkertijd in de kapitalistische schurkenstaat Nederand. Reza revisited zeg maar.
.
Gelukkig hingen na de Iraanse revolutie de baardmannen alle socialisten op, dat verraad is niet geheel toevallig.

Anonymous said...

"Stop de perzen!" -heel erg leuk gevonden. Voor het overige laat je werkwoordvervoeging nogal te wensen over. En dat voor een journalist; als óók al niet meer kunnen schrijven...

Dick said...

@Meester Dirk: Maar wanneer ik tijdens mijn volgende bezoek aan Iran ergens in de gevangenis belandT en wordT opgesloten ...

Ik loopT, ik hebT gelachen...

Harald Doornbos said...

@dick

helemaal gelijk. Ondergetekende is, helaas, een ramp met spellen etc.

Anonymous said...

En bedankt Harald, kijk even naar je eigen spelling... :-p

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...

@maarten: waar precies kun je je niet in vinden ? In mijn uitspraak op dit forum dat Reza door deze bedreiging in mijn achting gedaald is of kun je je niet vinden in mijn typering van Harald's verhaal over zijn bezoek aan Teheran ? In mijn ogen zijn zowel Reza als Harald te ver gegaan in het publiekelijk uitvechten van hun persoonlijk conflict en ik hoop dat beide heren in de toekomst hun conflict op een rustige manier onder vier ogen uit kunnen praten.

Harald Doornbos said...

racistisch of anoniem geouwehoer wordt gedelete. (moet ik dit soort gekken dan ook maar weer gaan ontmaskeren...dat wordt dus een dagtaak)

Blijft merkwaardig waarom meeste mensen niet gewoon met hun echte voor- en achternaam reageren....

Anonymous said...

Goed stukje, Reza zit fout. Alleen al door 't feit dat ie nu door de mand gevallen is als de man achter pseudoniem "Nederanier" kan ie ons in ieder geval niet meer voor de gek houden als ie zich voordoet als oprechte voorvechter van intergratie in Nederland.

Kleine tip: typ je blogpost eerst in een tekstverwerker met de spelling en grammaticacontrole aan.

Kleine opmerking: voor iemand die al jaren rondreist met Engels als standaard voertaal vind ik je Engels niet echt van hoog niveau. Duidelijk voorbeeldje is "Yeah, right - are you stupid or so?". Gevalletje toeristen-Engels lijkt me.

Maar nogmaals: geloofwaardigheid van Reza beëindigd, taak volbracht.

Anonymous said...

@Ekko
Dat hij nu pas in achting daalt, ik vond het al een extreem figuur door wat hij op onzeman post.

@Harald
Mijn naam voegt weinig toe hoor Harald, ik ben een nobody. Mocht ik je ooit een keer tegen komen dan zal ik wel vertellen dat ik DE Maarten uit je blog ben :-p Nee mijn reden is dat ik niet te vindbaar wil zijn op internet, mijn volledige naam is behoorlijk uniek en met google kan iemand dan mijn gehele level opratelen en voor je het weet gaan mensen je werkgever mailen etc.

Anonymous said...

Dubbele nationaliteit, dubbele moraal; wat is het verschil tegenwoordig nog? Er wordt tòch continue met 'dubbele tong' gesproken...

Het Westen WIL gewoonweg niet het woestijnzand voelen dat ons al 30 jaar in de ogen gewreven wordt door het Midden Oosten...

Harald Doornbos said...

@Joris van Eil, Harald Doornbos hier.

Ik hoor het vaker - er zitten spellings- grammatica fouten in je teksten.

Redenen:

- Werk op een laptop die is gekocht in de Arabische wereld - helaas geen nederlndse spelling check etc.

- eigen blog hebben betekent, geen luxe van een eindredactie, zoals bij een krant.

- blog = onbetaald = vrijwilligerswerk = snel werken = geen foutloze verhalen.

- zou sowieso ZZscoren tijdens nationaal dictee. ZZ = zeer zwak. Spelen is gewoon niet mijn sterkste punt (net als onkosten bijhouden trouwens, maar dat is een ander verhaal)

Betreffende niveau engels: blog is veelal wat persoonlijker, sneller, luchtiger etc. Ook hier geldt: geen tijd om perfect grammaticale artikelen te schijven. vaak spreektaal, geen schrijftaal. bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen snappen waar het over gaat. Als ik voor engelstalige media schrijf, Sunday Times of zo, gaat ht gelukkig wel goed.

Kan natuurlijk altijd een editor gebruiken voor dit blog, dus als je je geroepen voelt - give it a try...

Harald Doornbos said...

@DE Maarten,
groot gelijk. wellicht, tot ooit.

Anonymous said...

Haha. Met 6 miljoen homo's zullen die 10 miljoen hoeren weinig werk hebben.

Anonymous said...

As a Iranian I am really, really mad of "Nederanier" for this: ““Ik zou wel eens ongevraagde adviezen willen geven aan de Iraanse overheid welke NLse journalisten/media als “ongewenst” te verklaren en niet toe te laten…. hij zou zeker op zo’n lijstje komen.”

And maybe more mad of you, Harald for publicly announcing the identity of Nederanier, even after he said he is 100% behind his posting. As a journalist you can never do this. They may not let you in Iran,becuase of his comment but they can do 100 times worse things to him.

Anonymous said...

@Kamran

Reza is kennelijk het prototype laffe onruststoker. Onze journalist heeft in mijn overtuiging alle recht om de identiteit van deze man bekend te maken. Des te meer gezien zijn uitlatingen omtrent het plaatsen op nongrata lijsten. Als je dit soort statements wil maken prima, maar het is laf dit te lanceren onder een pseudoniem en gaan grienen als je ware identiteit word achterhaald.

Anonymous said...

@ Kamran

Sorry dude, but if someone publicly attacks you anonymously and you just so happen to have the power to get rid of his disguise. I'd be doing the same.

"As a journalist you can never do this."
What ever happened to freedom of speech?

"They may not let you in Iran,becuase of his comment but they can do 100 times worse things to him."
With actions come consequences. If i were to shoot someone I'd expect to go to jail. Same goes with everything else

Harald Doornbos said...

@ kamran,

the fact that behind 'nederanier' sticks actually the director of the dreammuseum is, in my opinion, one of the main reasons for publishing his identity.

Its just, to say the least, rather odd to preach love and peace by day and chauvinist, hateful crap by night.

As the driving force behind the dreammuseum, he appeared several times in the media. This makes him a public figure. Every public figure will be scrutinized.

For instance, if a Dutch member of parliament would post racist stuff on the net using some kind of nickname - I would definitely publish his identity the moment I'd find out.

and I for sure hope nothing bad will happen to 'nederanier'. He just made a fool of himself - thats it.

Unknown said...

@Maarten:
OK, ik snap je uitspraak nu. Reza daalde pas in mijn achting na deze lage aanval op Harald omdat ik vond dat hij, voor mij althans, wel wat dingen verhelderde m.b.t. Iran in zijn posts op onzeman. Maar zijn posts daar zijn inderdaad als ik ze nu achteraf teruglees nogal extreem. Zijn identiteit was mij al wat langer bekend uit publicaties van Thomas Erdbrink over de opening van Reza's droommuseum op onzeman.