Wednesday, June 13, 2007

Dutch soldier forgets gun, and ammo, in Afghanistan field - Taliban happy

This little exclusive story I wrote yesterday and was published, today, in the GPD newspapers. Since it is very much a "Dutch topic", there is no need to translate it into English. Bottomline: Dutch soldier in Afghanistan forgets his semi-automatic machinegun and six clips of ammo in a field in Afghanistan's province of Uruzgan. Happy taliban later retrieve the gun. Pretty clumsy.

SOLDAAT LAAT WAPEN LIGGEN IN URUZGAN, TALIBAN BLIJ

Van onze correspondent Harald Doornbos

BEIROET (GPD) – Een Nederlandse soldaat heeft begin april per ongeluk zijn wapen in het gras laten liggen nabij een taliban dorp in Uruzgan. Hierdoor beschikt de taliban nu over een uiterst moderne Diemaco C7 semi-automatisch machinegeweer, inclusief een telescoop, zes magazijnen met munitie en een helm.

Dit zegt een zeer betrouwbare bron, die anoniem wil blijven, tegenover deze krant.

Het incident speelde zich af nabij het dorp Surkh-Murghab, waar op 4 april van dit jaar Nederlandse soldaten en hun partners van het Afghaanse Nationale Leger in een hinderlaag werden gelokt door de taliban.

Tijdens de gevechten, aan het einde van de middag, raakte een Nederlandse militair gewond als gevolg van splinters die uit een machinegeweer vlogen dat werd afgevuurd door een andere Nederlandse soldaat. In een poging de gewonde soldaat in veiligheid te brengen, probeerden Nederlandse collega’s hem richting een gepantserd voertuig te slepen. Ondertussen vuurden talibanstrijders in de richting van de Nederlanders.

Een van de Nederlandse soldaten, een ziekenverzorger, deed daarop zijn wapen af in een poging om de gewonde collega beter te kunnen helpen. In de chaos van de strijd sprongen de soldaten samen met de gewonde militair in de pantserwagen. Kort daarop kwam de ziekenverzorger erachter dat hij zijn wapen in het gras had laten liggen. Het was toen echter te laat en te gevaarlijk om terug te keren.

Het gaat om een nieuwe Diemaco C7, een semi-automatisch machinegeweer. Op het wapen zat een standaard telescoop gemonteerd, waardoor het tevens te gebruiken is als een sluipschuttergeweer. Afgezien van het wapen, vergat de soldaat ook zes magazijnen met munitie (180 kogels) en een kevlar helm.

De Diemaco C7 is van Canadese makelij en wordt gebruikt door het Nederlandse leger. Het is een nieuwe, verkorte versie van de M16. Met de telescoop er op is het, volgens de website van het ministerie van Defensie, effectief tot op 550 meter. Het kan, op automatische stand, drie kogels afvuren. Op handmatige stand en met de extra telescoop wordt het wapen ook gebruikt als sluipschuttergeweer. In het magazijn zitten dertig kogels.

Nadat de Nederlandse soldaten de veiligheid van hun basis, genaamd Poentjak, bereikt hadden, kon een Nederlandse sluipschutter de plek zien waar het achtergelaten wapentuig lag. Later liep een Afghaans kind uit het dorp naar die plek. Vervolgens pakte het kind het wapen en de rest van de spullen op. Daarna liep hij terug naar het dorp, waarvandaan de Nederlanders eerder die dag waren beschoten.

Het incident werd in april niet bekend gemaakt door het Ministerie van Defensie. Defensie woordvoerder Robin Middel echter bevestigt het bericht. “Een wapen kwijt raken is natuurlijk altijd vervelend,” aldus Middel in een reactie op dinsdag. “Maar er was geen sprake van opzet en het gebeurde tijdens een zeer hectisch incident,” meent Middel. Volgens de woordvoerder is er daarna een nieuw wapen voor de ziekenverzorger besteld.

Zeker het feit dat de taliban nu beschikt over een uiterst modern wapen, lijkt een zorgelijk aspect. “De taliban zal er niet de oorlog mee gaan winnen,” meent een militair specialist, “Maar het is knap vervelend dat een taliban sluipschutter nu tussen de 100 en 200 keer kan schieten op Nederlandse of Amerikaanse soldaten.”

Harald Doornbos

9 comments:

Anonymous said...

Aangezien een diemaco en het richtmiddel dat erbij hoort vrij gecompliceerd zijn hoeven ze niet bang te zijn dat de taliban er veel mij aan kan. In ieder geval niet meer dan een AK. De taliban kan sowieso niet echt goed schieten.

Wat veel ernstiger is dat de Nederlandse politiek soldaten hindert in het terughalen van het wapen door het belachelijike mandaat. De sniper had waarschuwingsschoten kunnen lossen om zo het kind af te schrikken waarna het wapen terug gehaald kon worden of men had het dorpje kunnen gaan doorzoeken. Maar dit mag niet van de politiek.

Fred said...

Vrij ongefundeerd en ongenuanceerd, dit artikel. U heeft ongetwijfeld het filmpje van de NY Times gezien van dit incident en daaruit is op te maken hoe hectisch en gevaarlijk het op dat moment was.

U heeft dit artikel op zulks een manier geschreven waardoor het eenvoudig in te korten en te redigeren valt, maar waardoor de gehele context vervaagt. Zie bijv het Brabants Dagblad.

Dan de beschrijving van het wapen. Ik ken de Diemaco C7 A1 (met vizier) goed. Het is geen sluipschutterwapen zoals u stelt. Sommige militairen geven er zelfs er de voorkeur aan het optische vizier te vervangen voor een mechanisch omdat het nauwkeuriger zou zijn. Dat het hier dus om een hypermodern wapen zou gaan wat de Nederlanders problemen gaat opleveren, bestrijd ik. De Taliban beschikken over divers modern en nieuw Russisch wapentuig waaronder zware machinegeweren. Daar schuilt veel meer gevaar in.

Genoeg details. Bottom-line is this, het zou u sieren minder sensatie en meer journalistiek te bedrijven...

Harald Doornbos said...

in reactie op Fred,

1. ik heb dat youtube filmpje niet gezien, heb m'n eigen bronnen.

2. U schrijft: "Het is geen sluipschutter geweer, zoals u stelt". Sorry, maar dat stel ik dus niet. Gewoon even goed lezen. Uit mijn artikel: "Het gaat om een nieuwe Diemaco C7, een semi-automatisch machinegeweer." Even verderop: "Op het wapen zat een standaard telescoop gemonteerd, waardoor het tevens TE GEBRUIKEN IS als een sluipschuttergeweer."

3. U meent dat de Biemaco, die door het gehele Nederlandse leger wordt gebruikt, geen hyper modern wapen is. Merkwaardig dat een leger van een modern en rijk land als Nederland is uitgerust met, uitgaande van uw stelling, ouderwetse geweren.

4. U meent dat nit genoeg naar voren is gekomen dat het incident zich afspeelde tijdesn een "hectisch en gevaarlijk moment". Wel, lees mijn stukje: "Ondertussen vuurden talibanstrijders in de richting van de Nederlanders." Of: "In de chaos van de strijd sprongen de soldaten samen met de gewonde militair in de pantserwagen."

Bedankt voor uw reactie, maar ik vind het nou niet bepaald een overtuigende.

groet, harald

Fred said...

Mijnheer Doornbos,

Ik vind het jammer dat u zich zo persoonlijk aangesproken voelt, gezien uw reactie. Door met eeuitersten te komen, denkt u mijn statement onderuit te kunnen halen. Waar haalt u het bijv. vandaan dat ik de Diemaco ouderwets vind?? Het is een uitermate fijn vuurwapen, goed te onderhouden en nagenoeg storingsvrij. M.i. beter dan de M16 en bepaald beter dan de AK. Minder effectief wellicht, vanwege het kleinere kaliber kogel. Maar een Diemaco C7 A1 is uiteindelijk een standaard, modern wapen. Geen noodzaak om dit op te blazen, om zodoende meer indruk op de Nederlandse lezer te moeten maken. Dat noem ik sensatie-journalistiek.

Dat u zich op dergelijke kleinigheden concentreert, geeft wat mij betreft aan dat u het punt gemist heeft... Ik spreek u aan op uw houding. Neem nou uw uitspraak: "Happy taliban later retrieve the gun. Pretty clumsy." Wie bent u om zo over deze Nederlandse ziekenverpleger te oordelen, die in het heetst van de strijd niet verzaakt? Ik ben al blij dat bij het incident geen doden gevallen zijn. De Nederlandse soldaten hebben zich tactisch teruggetrokken. Helaas blijft er een wapen achter, omdat een gewonde wapenbroeder verzorging vereist. Shit happens, maar no big deal.

Wat vindt u trouwens van uw afnemers, de GPD? Uw artikel wordt dusdanig ingekort en verknipt, dat er weinig overblijft van dit relaas. Ik kan me niet vinden in de strekking van het volledige verhaal, maar in de ingekorte variant al helemaal niet. Stoort het u niet, dat er niks anders overblijft dan een artikel waarin een met gevaar voor eigen leven, hardwerkende Nederlandse soldaat als suf klunsje wordt afgeschilderd?

Harald Doornbos said...

Hey fred,
over dat inkorten van een artikel: daar zakt inderdaad mijn broek serieus van af. Het lijkt er soms wel op alsof de gemiddelde nederlander niet meer dan 50 woorden achter elkaar kan lezen, anders is ie weer afgeleid en moet ie weer een ander flut stukje lezen.
Maar je moet toegeven dat het vergeten van je wapen - in welke situatie dan ook - toch een grote fout blijft. Ook binnen het leger wordt dit als een een cruciale fout gezien. Vandaar dus dat woord 'clumsy". Ik bedoel: zo'n blog moet ook een beetje leuk blijven. Voor de rest geeft het artikel toch op redelijke wijze weer wat er is gebeurd. Maar ben het met je eens dat wanneer een krant zoiets gaat inkorten, het nogal kort door de bocht overkomt.
groet,
harald

Martijn said...

Heerlijke actie ook weer. Maar goed mischien dat het in het heetst van de strijd kan gebeuren.

Anonymous said...

Het is inmiddels wat maandjes later maar ik lees het bericht nu pas bij toeval.
Ik ben het deels met Fred eens vwb de Diemaco. Met de Eelco optisch vizier (want daar gaat het om) kan nauwelijks gesproken worden over een sluipschuttergeweer. Ja, als het vergelijkt met een AK wel, maar da's appels met peren vergelijken.
Waar ik het niet mee eens ben is het feit dat het een dermate gecompliceerd wapen is dat de Taliban er niet mee overweg zou kunnen. Je hoeft geen genie te zijn om een wapen te kunnen bedienen. Alle wapens bedien moeten worden geladen en overal moet de trekker worden overgehaald om te schieten. Het mooie van de Diemaco is ook nog eens dat het schoonmaaksetje in de kolf zit weggestopt dus ze kunnen het ook nog eens schoonmaken! Ik vind het overigens wel zonde! Het is natuurlijk ironisch om te bedenken dat het wapen nu een gevaar wordt voor degenen die ze moesten beschermen.

Verder wil ik het nog heel even hebben over het feit dat de Taliban nu een wapen van de Nederlanders bezit. In Irak lopen nu waarschijnlijk tientallen figuren rond met Amerikaanse wapens die ze hebben bemachtigd van gewonde of dode Amerikanen en aan die wapens hebben zitten nog mooi spul! Hoor je een Amerikaan daarover? Nope, da's nou eenmaal een oorlog.
Uit het kopje haalde ik in eerste instantie dat een soldaat domweg z'n wapen is vergeten. Als je doorleest zie je ineens een ander verhaal. De dames en heren (jongens en meisjes) die daar hun levens wagen mogen door de achterban best wel meer respect krijgen voor hun werk. Ik vind de Amerikanen op veel gebieden 'overdone' maar ze respecteren wel de soldaten omdat ze weten (of beter gezegd: ze weten niet) wat ze moeten doormaken in een oorlogsgebied.
Het kopje mag wat mij betreft dus best minder sensationeel. "Dutch soldier loses gun during rescue in a firefight" wellicht?

Heren, mijn groet!
Een ex-soldaat

Anonymous said...

Ik zit dit artikel nu eens te lezen en ik moet zeggen datik beide kanten wel begrijp. De Diemaco is een modern geweer in de zin van lichter, blokkeert minder snel als het in aanraking is geweest met water en zand en is nauwkeuriger dan de M16, maar voor de rest is en blijft het een standaardvuurwapen, dus zowel modern als niet bijzonder is van toepassing op it wapen. Het vergeten van een wapen in de strijd is natuurlijk een doodzonde, maar niet onbegrijpelijk als je de situatie bekijkt. Als in een situatie de kogels je om de oren vliegen dan probeer je zo snel mogelijk weg te komen. Dat daarbij uitrustingstukken vergeten worden omdat ze zijn neergelegd om een gewonde collega te helpen, dan is dat onhandig, want je wapen moet je standaard dragen, maar het is gebeurd.
De taliban hebben nu dus een vuurwapen met een optische lens en 200 schoten ter beschikking, dat te bedienen is als elk ander vuurwapen, want zo gecompliceerd zit het ding nu ook weer niet in elkaar, maar om nu te spreken over een dreiging, ik denk dat de dreiging nog steeds even groot is als in de rest van de oorlog.

Harald Doornbos said...

Ben de reacties op dit stuk een beetje uit het oog verloren (is alweer een tijdje geleden). Desondanks, dank voor afgewogen reacties!
groet,