Tuesday, August 15, 2006

SHALOM VANAF EEN HEUVEL IN ZUID LIBANON
(excuses- krijg de foto's bij dit verhaal er niet opgezet....probeer het later nog een keer)

Uw razende reporter stuitte vandaag (dinsdag) op een groep Israelische soldaten die op een heuvel in zuid-Libanon stonden met onder andere een tank. Toen ik ze zag vanaf de hoofdweg, moest ik wel even slikken. Ik bedoel: Je weet maar nooit of ze het vuur op je openen. Ik was met m'n tolk (een gesluierde shi'ietische Libanese) op stap, die het helemaal spaans benauwd kreeg. Toch maar stoppen en auto langs de weg parkeren. Eruit stappen en vervolgens ben ik maar omhoog gelopen richting de Israelische tank over een stoffig zandpad.
Gelukkig had ik nog het witte kussensloop van gisteren bij me (op maandag liepen we namelijk in een gebied waar hezbollah en Israelische soldaten heel dicht bij elkaar zaten en om niet direct door een van de partijen te worden doodgeschoten, had ik een kussensloop uit een vernield huis gehaald en die op een stok gezet waardoor we dus een witte vlag hebben - zie foto onder). Opnieuw met dat kussensloop zwaaiend en met de handen omhoog, bereikte ik uiteindelijk de top van de heuvel. Direct paspoort laten zien en duidelijk gemaakt dat ik een journalist was uit Nederland.
Het bleken eigenlijk hele aardige gasten te zijn. Arik (met petje in de tank) had er allemaal geen zin meer in en zei dat dit zijn laatste oorlog was. "Maar we gaan hier pas weg wanneer we worden vervangen door of het Libanese leger of VN troepen," beweerde hij. De andere soldaten ook allemaal even vriendelijk. "Nee, natuurlijk hadden we je niet doodgeschoten," zei eentje, toen ik vroeg of ze doorhadden dat ik een journalist was toen ik de heuvel op sjokte, "Je zag er vrij ongewapend uit."
In totaal ben ik er ongeveer een uur op de heuvel geweest. Geen hezbollah in de buurt, zeiden de soldaten, maar ze speurden wel de hele tijd de omgeving af. "je weet maar nooit met die gasten," vonden ze.
Opvallend was dat het eigenlijk een enorme multi-culti groep was. Twee vqan de vijf soldaten waarmee ik sprak waren in israel geboren Joden. Een was een Israelische Arabier, die moslim was. En twee waren Israelische Druzen, die dus ook Arabieren zijn en een kleine moslim sekte aanhangen. Allen vonden Hassan Nasrallah (de hezbollah leider) maar een idioot. "Zolang Hezbollah ons blijft aanvallen wordt het nooit vrede," zei een soldaat.
Omdat ik door mijn sigaretten heen was kreeg ik een pakje Israleische sigaretten van de soldaten (zie foto....Hebreeuwse tekst op het pakje...aaah...daar kan je hier voor tegen de muur worden gezet!).

Harald Doornbos

1 comment:

christinA eijkhout said...

Ik zie graag de foto's en joúw verhaal over Green Helmet eens op je blog.