Tuesday, August 15, 2006

SHALOM VANAF EEN HEUVEL IN ZUID LIBANON
(excuses- krijg de foto's bij dit verhaal er niet opgezet....probeer het later nog een keer)

Uw razende reporter stuitte vandaag (dinsdag) op een groep Israelische soldaten die op een heuvel in zuid-Libanon stonden met onder andere een tank. Toen ik ze zag vanaf de hoofdweg, moest ik wel even slikken. Ik bedoel: Je weet maar nooit of ze het vuur op je openen. Ik was met m'n tolk (een gesluierde shi'ietische Libanese) op stap, die het helemaal spaans benauwd kreeg. Toch maar stoppen en auto langs de weg parkeren. Eruit stappen en vervolgens ben ik maar omhoog gelopen richting de Israelische tank over een stoffig zandpad.
Gelukkig had ik nog het witte kussensloop van gisteren bij me (op maandag liepen we namelijk in een gebied waar hezbollah en Israelische soldaten heel dicht bij elkaar zaten en om niet direct door een van de partijen te worden doodgeschoten, had ik een kussensloop uit een vernield huis gehaald en die op een stok gezet waardoor we dus een witte vlag hebben - zie foto onder). Opnieuw met dat kussensloop zwaaiend en met de handen omhoog, bereikte ik uiteindelijk de top van de heuvel. Direct paspoort laten zien en duidelijk gemaakt dat ik een journalist was uit Nederland.
Het bleken eigenlijk hele aardige gasten te zijn. Arik (met petje in de tank) had er allemaal geen zin meer in en zei dat dit zijn laatste oorlog was. "Maar we gaan hier pas weg wanneer we worden vervangen door of het Libanese leger of VN troepen," beweerde hij. De andere soldaten ook allemaal even vriendelijk. "Nee, natuurlijk hadden we je niet doodgeschoten," zei eentje, toen ik vroeg of ze doorhadden dat ik een journalist was toen ik de heuvel op sjokte, "Je zag er vrij ongewapend uit."
In totaal ben ik er ongeveer een uur op de heuvel geweest. Geen hezbollah in de buurt, zeiden de soldaten, maar ze speurden wel de hele tijd de omgeving af. "je weet maar nooit met die gasten," vonden ze.
Opvallend was dat het eigenlijk een enorme multi-culti groep was. Twee vqan de vijf soldaten waarmee ik sprak waren in israel geboren Joden. Een was een Israelische Arabier, die moslim was. En twee waren Israelische Druzen, die dus ook Arabieren zijn en een kleine moslim sekte aanhangen. Allen vonden Hassan Nasrallah (de hezbollah leider) maar een idioot. "Zolang Hezbollah ons blijft aanvallen wordt het nooit vrede," zei een soldaat.
Omdat ik door mijn sigaretten heen was kreeg ik een pakje Israleische sigaretten van de soldaten (zie foto....Hebreeuwse tekst op het pakje...aaah...daar kan je hier voor tegen de muur worden gezet!).

Harald Doornbos

7 comments:

Marcel Heymans said...

He, waar is je Green Helmet verhaal?

En hoe is het met hem? Ik heb gehoord dat ie geraakt is door secondaries toen ie een vuurtje wou blussen in een hezbollah wapenopslagplaats.

HP said...

Harald,
Nadat de beelden van de NDR eigelijk al voor zich spraken, hebben we nu bevestiging van Mr.Green Helmet zelf.
In onderstaande artikel staat dat hij inderdaad wel eens een baby lijkje omhoog houdt voor de camera om een (overduidelijk politiek) punt te maken. Hij doet dat bewust en verontschuldigt zich daarvoor dan ook niet.
Zie hier: http://news.yahoo.com/s/ap/20060815
/ap_on_re_mi_ea/mideast_green_helmet

Ik kan mij niet voostellen dat dit bij de fotografen daar niet bekend zou zijn. Ze weten hem namelijk altijd goed te vinden in de chaos...

christinA eijkhout said...

Ik zie graag de foto's en joúw verhaal over Green Helmet eens op je blog.

inger said...

Wat! Ben je blut? Ik mag toch hopen dat het Radio 1 Journaal een beetje tijdig betaalt voor al die mooie reportages van jou!

coen van zwol said...

Ha Harry, keep up the good work. Goed te zien dat je nog altijd de ouwe bent. Coen van Zwol

xiv said...
This comment has been removed by a blog administrator.
xiv said...

Ik heb toevallig uw blog gevonden, en ik moet zeggen dat ik positief verbaasd ben van de objectiviteit en onpartijdigheid van uw verhalen. Ik ben het zo beu om hier (in België) te moeten luisteren naar de media die telkens alle schuld geeft aan Israël. De mensen hier hebben een tendens om aan de kant te staan van de "zwaksten". Maar is het zo dat de zwaksten altijd gelijk hebben?

Israël vecht tegen mensen die niets anders willen dan een volledige vernietiging van hun land. Die mensen zijn slimmer geworden en weten dat een "guerilla" oorlog veel efficienter is omdat Israel niet alles zomaar kan platbombarderen en rekening moet houden met de civiele bevolking. Daarom vuren ze raketten af in dichtbevolkte gebieden. Als de Israelische bombardementen dan civiele slachtoffers maken zijn ze specialisten in het oproepen van media om te laten zien hoe de Israelis OPZETTELIJK civiele slachtoffers doden. En iedereen gelooft hier dat het waar is, zonder de context ervan te begrijpen.

Ik hoop dat er meer mensen, die ter plaatse zijn zullen kunnen aantonen dat er veel manipulatie is gebeurd van de media. Maar zoals altijd zal dit niet gebeuren, en blijven de mensen met het beeld dat Israelis allemaal monsters zijn en met alle plezier civiele slachtoffers maken.