Friday, August 11, 2006

MISVERSTANDEN ONTZENUWD

Omdat het een stuk makkelijker is om vanuit het veilige Nederland commentaar te hebben op de situatie in Tyre - de komende dagen een paar korte stukjes over hoe het hier echt aan toegaat. Veel mensen weten de basics nog niet, en bekijken alles vanuit hun eerder ingenomen standpunt. Onderstaande tekst geldt natuurlijk niet voor lezers van harryzzz die wel goed geinformeerd zijn.

Een paar misverstanden:

Wij zitten hier in Tyre midden tussen de Hezbollah strijders?

Ha, ha - die gasten laten zich dus zo goed als nooit zien. Kijk gewoon naar de televisie. Is er een tv ploeg in geslaag om met Hezbollah mee te gaan? Nee. Zitten er verslaggevers tussen de raketten die afgevuurd worden op noord-Israel. Nee, nooit.
Hezbollah is een zeer radicale, religieuze, geheimzinnige en extreem anti-Westerse club. Hun soldaten krijg je maar heel moeilijk te spreken. Dus stop met dat geblaat over "duizenden Hezbollahstijders die door Tyre lopen". Echt klinklare onzin.
Denk gewoon logisch na: Met zoveel Israelische vliegtuigen, helicopters en drones boven het gebied, zou Hezbolah wel behoorlijk achterlijk zijn om in uniformen door stedelijke gebieden te lopen. Als ze dat zouden doen worden ze onmiddellijk uitgeschakeld. Tot nu toe heb ik drie strijders geinterviewed. Geen van hen was in uniform.
Wie we hier wel spreken zijn Hezbollah aanhangers, mensen die Hezbollah een goede club vinden. Dat is dus heel wat anders dan strijders.

Israel heeft alles hier platgegooid!?

Onzin, onzin. De Israelische luchtmacht bombardeert, behoorlijk gericht moet ik zeggen, wijken of gebieden waar Hezbollah strijders woden gesignaleerd of actief zijn. Ook worden toeganswegen naar Hezbolah pockets vernield vanuit de lucht. Het is pertinent niet waat dat de Israelische luchtmacht alles hier platgooid. Logischerwijs zijn er fouten gemaakt (de bombardenten op Qana bijvorbeeld)
Het centrum van Tyrus bestaat bijvoorbeeld uit ongeveer 10 duizend appartementen. Drie daarvan (waaronder een gebouw waar vier verdiepingen weg zijn) zijn nu vernield. Op 10.000 is drie dus nogal miniem. En in tenminste twee van de gebouwen zaten organisaties die gelieerd waren aan Hezbollah. Ook is er een tank van het Libanese leger uitgeschakeld (dat ding was dus leeg).
Wel is het zo dat bepaalde buitenwijken (waaronder Abassiye, ongeveer 300 meter verwijderd van het centrum) fiks aan puin zijn gebombarderd. Maar ik heb met eigen ogen gezien hoe Hezbollah daarvandaan, vorig week, tenminste twaalf raketten afvuurde op noord-Israel. Zelfs op het platteland ten zuiden van Tyre, staat gewoon nog een heleboel overeind. Natuurlijk, hoe langer de oorlog duurt, des te meer doelen zullen de Israelie's raken. Maar het is volledige onzin om te beweren dat heel zuid-Libanon reeds aan puin is geschoten.

Tot zover twee cliche's ontzenuwd. Vandaag of morgen volgen er meer over de voedsel situatie, de hulpconvooien, het rijverbod en over Green Helmet, een Libanese hulpverlener en vriend van me die keer op keer ten onrechte ervan wordt beshculdigd dat hij aan een sinister Hezbollah plan werkt om de wereld dode kinderen te tonen.

Free your mind, denk niet in cliche's. En als je me niet gelooft, kom dan maar hier naar toe...(en toen bleef het stil)

Harald Doornbos

21 comments:

christinA eijkhout said...

Joh, blijf nou maar gewoon dat beschrijven waarvan jij vindt dat je het moet opschrijven.
Jij ziet het en maakt het mee, de meeste van je lezers niet.

Erik said...

Bravo.
Keep up the work... keep us informed

DT71 said...

Hier is je 'vriend':
http://dump.geenstijl.nl/mediabase/2861/c24ba3d2/index.html

Despo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Despo said...

Ik ken het verhaal ook van je ´vriend´ hij blijkt ook nog een achtergrond als filmdirector in het Midden Oosten te hebben.

Als je goed zoekt kom je daar achter. Doe maar de groetjes aan hem, ik zit met smart te wachten op de volgende ´thriller´

0diac said...

Ga zo door.
Let niet op die kindertjes van GeenStijl.

Als je het over opjutters en verdraaiers van meningen hebt zie GS.
Omdat er extra getoond wordt dat Israƫl kinderen vermoord, is het opeens onzin?

DT71 said...

@odiac:
Nee, Hezbollah is padvindersclubje dat zich slechts verdedigt zeker. Lutser!

Cappuchino said...

Voor een clupje padvinders hebben de Hezbolla hakabrs toch een verdomd goeie propagandamachine

Freebirdy said...

Ik vind je blog geweldig interessant om te lezen. Naast kranten en tv hoor ik ook graag het verhaal van iemand die er middenin zit. Geweldig dapper dat je daar ook verslag blijft doen. Ga graag door ! Bedankt

hannes said...

Harald is echt een goede oorlogscorrespondent! Ik volg hem al aantal jaren op het Radio 1-journaal. Zijn verslaggeving is altijd prima. Niet opgesmukt maar nuchter en kritisch. En niet veilig vanuit een of ander drie-sterren hotelletje, maar gewoon vanaf de straat...

Tyre-Guard said...

Harald, wil je deze ex-Unifiller een groot plezier doen en doorgaan zoals je bezig bent.
26 jaar geleden deed ik mijn werk voor de V.N. in Tyrus, wat er nu gebeurd raakt mij diep in m'n hart, en heb enorme behoefte aan jouw objectieve kijk. Bedankt!

Sgt.Richard Bosker HKt.B
(Libanon 1980, Posten, 7-9, Tyre-Guard en post 7-20 (oog in oog met de Israelisch).

Arnold K. said...

Harry,
Waarom noem je in de engelstalige biografie "de Waarheid" left-wing en niet gewoon communistisch (als in: hysterische sekte gelieerd met Moskou die pas erg laat Stalin verwierp?)
Totalitaire double-speak?
Of zit liegen nu eenmaal zo bij je ingebakken dat je het niet eens meer opvalt?

inger said...

Harald, je doet hartstikke goed werk daar voor ons, ik lees je (bijna) elke dag als aanvulling op het 'gewone' nieuws.

echtwaar said...

Ooh,je je zegt het zelf al.Het is een vriend van je.
Lekker objectief van je dus!

brullio said...

hoe kan je vrede hebben met lieden die in hun handleiding hebben staan:

http://www.faithfreedom.org/Quran.htm

jullie doen net of vrede met islam mogelijk is. Dat is een gotzpe. Islam is een recept voor oorlog, onderdrukking, geweld, moord, intimidatie. De profeet was een kinderneukende rovershoofdman, die plunderent en moordend door het land trok, hier en daar wat vrouwen rovend. Hij verkondigde geen 'pad naar god', want zelf hoefde hij zich niet aan zijn regels te houden. Het waren niet gods regels, maar de profeet zijn eigen kut-regels.

regels, waar de dag van vandaag nog steeds oorlog door word gevoerd. Door islamieten, die simpelweg doen, wat hun profeet ze heeft opgredragen: geweld plegen. moorden.

van thailand tot india (ghandi!) van nederland tot denemarken, van londen tot parijs, overal stort de islam ons in een oorlog. Omdat dat moet, van allah. Hoe kan je vrede met dergelijke lieden maken? toegeven aan de islam is als toegeven aan geweld; het lokt alleen maar meer islam geweld uit. Het enige wat helpt, is de islam een koekje van eigen deeg laten slikken. En dat betekent helaas dat de israelies terugdoen aan de islamieten, wat de islamieten aan israel doen: ze gooien bommen. Gericht. op strijders, die zich verstoppen tussen de kinderen, in de hoop op mooie foto's.

dat is heel wat anders dan raketjes gewoon maar op burgerdoelen afvuren.

de volgelingen van allah zijn allemaal strijders, aanhangers van hezbollah (partij van allag), erop gericht het westen en alle niet-moslims te vermoorden, joden eerst.

alle joden vermoorden, dat hadden we toch eerder gehoort? inderdaad.

ISLAM = FACISM

Robert18 said...

Harry,
Doe Abu Jradi (ook bekend als Abu Chadri) uit Tyrus de groeten van mij (hij kent mij als Ahmed Talhouq). Hij was (voor redelijk weinig geld) erg behulpzaam met het geven van informatie over Hizbollah. Dat was in 1993 en 1995.

Toen was hij ook al druk bezig met het showen van kinderlijkjes (in April 1996, ook toevallig in Qana). Die lokale fotografen van AP (Mahmoud en Jabril) hadden de grootste moeite om hem e.e.a. bij te brengen, want het is natuurlijk erg dom om lijkjes een uurtje na een vermeend bombardement "uit het puin" te halen die al 2 dagen stijf van rigor mortis en in behoorlijke staat van ontbinding zijn.

Echter, Abu heeft niets geleerd. In de laatste opgezette fotoshows met hem en zijn lijkjes in Tyrus en Qana maakt hij weer dezelfde fout. Zelfs was hij nu zo stom om dezelfde lijkjes uit Tyrus ook in Qana te showen. Die speen is ook stom; toen hebben we die jochies van AP hem ook al uitgelegd om kleertjes en spenen door het stof te halen als je een lijkje onder het stof wil tonen. Maar ja, de man is nu eenmaal gek op geld (dat zie je nu ook in zijn ogen: hij is met zijn gedachten bij andere, hogere zaken) en is niet erg slim. Zijn neef, de boekhouder van het ziekenhuis in Tyrus en fervent Hizbollah man (hij deelt geld uit aan de "armen" in ruil voor onderdak aan Hiz-terroristen en een paar Katyusha's) is een stuk slimmer: die laat zich niet zien.

Zeg, Harry. Heeft hij die helm van jou gekregen? Het lijkt verdomd veel op een Nederlandse Unifil helm.

Maar, naast die idiote, gevaarlijke vriend van jou vind ik jouw weergave wel redelijk. Niet alles wat je schrijft klopt, maar je kan ook niet alles weten als veel van jouw informatie van de lokale Hizbollah-assassino-in-burger komt.

Wees voorzichtig, vooral vandaag.

Shalom/salaam vanuit Noord Israel.

poliponesos said...

Tip:

Emotie is een sterk wapen, maar kan ook tegen je worden gebruikt. GeenStijl slaat door, maar je reactie ook.

Gerard1206 said...

Harald, blijf lekker doorgaan. Je verhalen zijn interessant en naar mijn mening zeer objectief. Verbijsterend dat er blijkbaar zo veel mensen een mening hebben over een situatie waar ze (gezien hun commentaar) totaal de achtergronden niet van weten en over een land waar ze nog nooit geweest zijn. Wat een geouwehoer over wat iemand in het verleden wel of niet gedaan heeft.

Vondohm said...

Wanneer kan ik komen Harold?

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read »

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »