Wednesday, August 02, 2006



HEZBOLLAH RAKETTEN ZOEVEN OVER JE HOOFD...

Ik zat aan het einde van de middag net koffie te drinken met een stel Libanezen in een van de weinig koffie tentjes die hier in Tyre nog open is, hoor ik plotseling twee knallen. Nou ben ik geen militair specialist, maar ik kan het verschil wel horen tussen uitgaande knallen (die luid, maar dof zijn) en inkomend vuur (dat luid is en krakend). Ik zei tegen de Libanezen: "Hey, dat is uitgaand!". De Libanezen haalden hun schouders op. "Geen idee wat dit nou weer is", zei de eigenaar van de tent.
We liepen naar buiten en onmiddellijk hoorde ik nog een aantal doffe knallen, gevolgd door een lawaai dat te vergelijken is met een opstijgende straaljager. Ik keek in de lucht, niet al te ver van het koffiehuis verwijdert, en zag letterlijk een Hezbollah raket voorbij komen. Het witte gevaarte was ongeveer vier, vijf meter lang. Ik rende terug naar m'n auto en greep m'n fototoestel. Mensen op straat begonnen te juichen: "Hebollah, Hezbollah!", riepen sommigen. Ik nam snel een paar foto's. Helaas staat de raket er zelf niet op (was net te laat), maar je kunt heel duidelijk de witte rookslierten zien van tenminste acht zojuist afgvuurde raketten. Trouwens, voordat ik meer foto's kon maken, kwam er een jongen op me afgerend (Hezbollah gozer) die bijna op me sprong en riep dat ik absoluut geen foto's mocht maken. Ik dook maar snel met m'n tolk in de auto en gaf plank gas.
"Wedden dat de Israelische luchtmacht nu gaat bombarderen", zei ik tegen m'n tolk toen we wegreden. Voordat we anderhalve minuut later de haven van Tyre hadden bereikt, hing er al een helicopter in de lucht die haar raketten afvuurde op de plaats waar zojuist hun raketten vandaan kwamen. Sindsdien is het behoorlijk onrustig in de stad. De hele tijd hoor je het geluid van straaljagers, drones (van die onbemande observatie vliegtuigjes) en met grote regelmaat luchtaanvallen op de buitenwijken en heuvels van Tyre.

Harald Doornbos

6 comments:

christinA eijkhout said...

Raar van die jaja, kzie op die foto toch duidelijk sporen die niet uit genoemde plaatsen komen.
Wat zegt jaja zelf van de foto?

christinA eijkhout said...

Misschien wordt het nu écht tijd naar een andere plaats te gaan. Volgens mij wordt Tyre een steeds ongezondere plek.

Afgevaardigde 39 said...

@ "Marcel Heymans",

DAJj staat 100% achter de "Libanese zaak", wat dat precies inhoudt is niet duidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat hij geen raketten op buurten wil waar burgers leven. En daar houdt het op wat mij betreft. Op zich wel een nobele gedachte, maar dat zegt niks over het feit dat daar al dan niet raketten geïnstalleerd zouden zitten. Misschien is het een leugentje om het bestwil van de Libanese bevolking. Ik weet het niet, ik doe er geen uitspraak over.

Maurits Burgers said...

Alles goed en wel Harald. Interessant...
maar zou je de stad Tyrus als zodanig willen spellen? Tyre is engels en ook frans voor deze plaats die al eeuwen als Tyrus gespeld wordt in nederlandse atlassen....

nilo de roock said...

"..., niet al te ver van het koffiehuis verwijdert, ..."

verwijderT?!

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! » » »