Monday, February 19, 2007

PAKISTANEN DREIGEN WILDERS OP TE HANGENHet afgelopen weekend hebben Kashif Khan (een vriend van me in Islamabad) en ik gebruikt om uit te zoeken hoe Pakistan reageert op Geert Wilders’ uitspraken in een recentelijk interview met de nieuwe Nederlandse krant “De Pers”. Wilders is immers van plan om binnenkort naar Pakistan en Afghanistan af te reizen. Dat laten doorgaan zou weleens de Moeder van alle Domme Ideeen kunnen zijn. Trouwens, hoe hoog is de hoogste boom in Pakistan?

Hieronder ons verhaal:

Geert Wilders zou er goed aan doen om er twee, beter drie, keer over na te denken voordat hij naar Pakistan afreist. Want sinds Wilders’ recente negatieve opmerkingen over de koran en de profeet Mohammed lust Pakistan de Nederlandse politicus wel rauw.

“Deze man is niet welkom in Pakistan, hij mag hier nooit toegelaten moeten worden,” zegt Maulana Hafiz Hussain Ahmed, parlementslid en de tweede man binnen de invloedrijke religieuze partij Jamat-e-Islami.

Volgens plan zal Wilders, samen met een aantal andere Nederlandse parlementariers, binnenkort een bezoek brengen aan Pakistan en Afghanistan. Wilders zei vorige week in een interview dat moslims die in Nederland willen blijven de helft van de pagina’s uit de koran moeten scheuren en weggooien. Volgens Wilders was de profeet Mohammed een radciaal. ,,Als Mohammed hier vandaag leefde zou ik voorstellen om hem als extremist met pek en veren het land uit te jagen."

Wilders' uitlatingen hebben de Pakistanen furieus gemaakt.

“Dit soort opmerkingen zijn grievend voor miljoenen moslims,” vervolgt parlementslid Hussain Ahmed, “Deze man [Wilders] is radicaler in zijn denkbeelden dan de zogenaamde [Al Qaeda} terroristen.”

Volgens Talat Masood, een ex-generaal uit het Pakistaanse leger en een vooraanstaande Pakistaanse analist, zijn Wilders woorden “zeer betreurenswaardig”.

“Ik adviseer hem niet naar Pakistan te komen,” aldus Masood, die een zeer gematigde moslim is. “Wilders’ leven zou in zo’n geval extreem veel gevaar lopen. Al het mogelijke kan met hem gebeuren.”

Masood denkt dat Wilders na zijn uitlatingen sowieso geen visum meer krijgt voor Pakistan, waar de doostraf staat op het moedwillig verscheuren van een koran. “Zijn veiligheid hier zal een groot item zijn, ik denk niet dat de Pakistaanse autoriteiten zo’n risico zullen willen nemen.”
Dat Pakistanen gaan reageren in het geval Wilders toch komt, staat voor de ex-generaal als een paal boven water. “De religieuze partijen hier zullen in zo’n geval zeer zeker protesten organiseren,” meent Masood, “De geestelijken hier laten geen mogelijkheid ongemoeid om uit zoiets politieke munt te slaan.”

Op straat in Pakistan is de sfeer er een van schok en woede.

“Deze man moet publiekelijk opgehangen worden,” meent Noor Hussain, een 28-jarige eigenaar van een mobiele telefoon winkel in de hoofdstad Islamabad. Hussain zegt zeer zeker te gaan demonstreren als Wilders’ Pakistan gaat bezoeken. “Natuurlijk,” roept hij uit, “Tegen mensen die willens en wetens de profeet en de heilige Koran belachelijk maken moeten we alles ondernemen. Het heeft geen zin om met zulk soort figuren te praten.”

Aurangzed Khan, een 40-jarige zakenman, heeft Wilders’ uitlatingen gelezen in een Pakistaanse krant. “Het Westen is bang voor de islam,” meent hij, “Maar wij moslims kunnen in reactie op Wilders’ woorden niet de christelijke profeten belachelijk gaan maken. Zeker Jezus niet, want die is ook voor ons moslims een profeet.”

Volgens Maulana Hafiz Hussain Ahmed, de parlementarier, zijn moslims ondertussen gewend geraakt aan anti-Muhammed opmerkingen uit het Westen. “Dit is een complot tegen de islam dat wordt geleid door de Joden,” aldus het parlementslid. “Nederland is een grote steun van de Verenigde Staten,” vervolgt hij, “Maar jullie moeten je realiseren dat moslims, ondanks de technologische- en militaire superieuriteit van het Westen, niet zomaar geelimineerd kunnen worden.”

[foto bovenaan: Geert Wilders, foto hierboven: Een weinig imposante boom in Pakistan

Harald Doornbos
Kashif Khan

1 comment:

Inger said...

Ha, je bent er weer! Al weer een tijdje zelfs! Ik heb je nieuws gemist!