Monday, March 15, 2010

JIHAD JANE’S LIEFDE VOOR TERREUR BEGON IN AMSTERDAM

Hierbij het verhaaltje dat ik op zondag geleverd heb aan de GPD kranten:

JIHAD JANE’S LIEFDE VOOR TERREUR BEGON IN AMSTERDAM

Van onze correspondent Harald Doornbos

BEIROET (GPD)_De door de FBI gearresteerde Amerikaanse terreurverdachte Colleen LaRose, beter bekend als Jihad Jane, is haar loopbaan binnen de radicale islam begonnen in Amsterdam.

Tijdens een vakantie in de Nederlandse hoofdstad maakt Jihad Jane voor het eerst kennis met de islam nadat ze een romatische ontmoeting had met een moslimman, warschijnlijk een Egyptenaar. Volgens een internet bijdrage van de 47-jarige LaRose zou deze man haar ,,het gevoel hebben gegeven dat ze heel speciaal was’’. Ook leidt de ontmoeting in Amsterdam, volgens LaRose, tot haar wens ,,om moslim te worden’’. Het bezoek aan Amsterdam zou hebben plaatsgevonden in 2006.

Er bestaan ten minste twee foto’s van Jihad Jane’s bezoek aan Amsterdam. Op een ervan poseert ze voor de ingang van de zuidvleugel van het Rijksmuseum. Op een andere staat de Amerikaanse terreurverdachte op de Prins Hendrikkade nabij het Scheepvaartmusem. Op geen van de afbeeldingen is de man in kwestie te zien. Omdat LaRose in Amsterdam nog geen moslim is, draagt ze op de foto’s gewoon westerse kledij. Na haar bekering doet ze een hoofddoek om.

Smoorverliefd keert LaRose vervolgens vanuit Amsterdam terug naar Philadelphia, haar woonplaats. Sinds het bezoek aan Nederland raakt ze geobscedeerd door maar een ding: Een jonge, rijke moslim trouwen. Maar hoe ze ook probeert om via moslim dating websites aan de man te komen, het lukt niet. Vervolgens raakt LaRose, die inmiddels zelf moslim is geworden, in de ban van Al-Kaida en de heilige oorlog, of jihad, tegen het Westen.

Onder de naam Jihad Jane prijst ze op youtube de terreuraanvallen van Al-Kaida en de taliban. Osama bin Laden beschouwt ze als haar ‘held’ en ‘leider’. Later besluit ze om daadwerkelijk actief te worden in de schimmige wereld van de radicale islam. LaRose probeert geld in te zamelen voor de jihad. Ook zoekt ze contact met Pakistaanse extremisten en besluit ze om zich beschikbaar te stellen om een Zweedse cartoonist, Lars Vilks, te vermoorden. Deze had een afbeelding van de profeet Muhammad getekend op een hond. In augusts 2009 reist LaRose naar Europa waar ze, volgens onbevestigde bronnen, verblijft in Amsterdam en later in Dublin. Nadat ze geld heeft gestuurd naar medestanders om de moord op Vilks te bespoedigen, keert ze in oktober 2009 terug naar de VS. Op dat moment besluit de FBI in te grijpen en wordt LaRose gearresteerd. Haar arrestatie werd echter pas vorige week bekend gemaakt nadat er in Ierland zeven medeplichtingen van LaRose waren gearresteerd. Hiervan zijn er inmiddels vier weer vrijgelaten.

De Amsterdamse moslimliefde van Jihad Jane blijft echter een ongrijpbaar figuur. Onderzoekers in de Verengde Staten denken dat het om een Egyptenaar gaat die een tijdje in Nederland was. Niemand weet zijn naam. Ook is het niet bekend of hij LaRose in Amsterdam heeft gehersenpoeld. Of hij betrokken is bij Jihad Jane’s latere radicalisering is tevens niet duidelijk. Wel vraagt een zekere Fatima LaRose op 9 december 2007, op een website genaamd allexperts.com, raad aan mede internetgebruikers over ,,hoe ze een visum voor Amerika kan aanvragen voor haar boyfriend in Egypte”. Fatima LaRose was een van Jihad Jane’s vele internetnamen.

Volgens een Amerikaanse bron die dicht zit bij het onderzoek naar Jihad Jane is er sprake van nog een Nederlandse link. ,,Een van Jihad Jane’s youtube vrienden was vermoedelijk Nederlands’’, laat Robert, een lid van Smackdowncorps, een internetonderzoeksgroep naar radicale islamisten, weten vanuit de Verenigde Staten. ,,Hij en Jihad Jane zijn samen ook een youtube kanaal begonnen onder de naam "MUJAHIDEEN OF YOUTUBE". Het had tevens een blog.’’ Volgens de Amerikaanse onderzoeker zijn de kanalen van de Nederlander door youtube gedeactiveerd. ,,Hij heeft waarschijnlijk weer een nieuwe rekening, maar ik weet de naam er niet van.’’

Jihad Jane wordt op 18 maart voorgeleid in de VS. Als ze schuldig wordt bevonden aan het steunen van terrorisme en van poging tot moord, kan ze levenslang krijgen.

2 comments:

Anonymous said...

Yeah! Hij is eindelijk terug! :)

d said...

Yes, eindelijk weer nieuwe berichten.

Goed om weer bijzondere stukjes en achtergrondartikelen over de regio te lezen!

De Nederlandse Robert Fisk/ Luyendijk avant la lettre is terug :)!!