Sunday, February 04, 2007

This blog has switched to ENGLISH - for latest story on PKK go to: http://harryzzz.blogspot.com/2007/10/volleyball-cheat-of-abdullah-ocalan-apo.html

This blog is now available in English. If you want to read my latest story about the PKK, (me playing volley with Abdullah Ocalan), please click here.

Interessant verhaal via AP over een nieuwe, aan de PKK gelieerde Koerdische groepering die de strijd is aangegaan met Iran.

Ik ben zelf in 1992 ruim een week op bezoek geweest bij PKK leider Abdullah Ocalan (zie foto, gevangen door Turkse special forces) in een PKK trainingskamp in de Beka'a Vallei in Libanon. PKK destijds kwam heel erg op me over als een sekte. Ultra stalinistisch, extreem dogmatisch. Eigenlijk als een stel lunatics. Het enige 'goede' aan de PKK is dat vrouwen ook mee mogen doen aan de strijd en dat ze weinig religiues geinspireerd zijn.

Vandaar dat de PKK wel behoorlijk veel succes had in Turkije (dat een seculier karakter heet), maar nooit enige poot aan de grond heeft gehad in Arabische landen als Syrie of Irak, landen zonder seculiere traditie (goed, Saddam was dan officieel seculier, maar in de praktijk toch iemand die wel degelijk religie gebruikte als het hem uitkwam. De enige reden dat Saddam niet de hele dag zeurde over religie was omdat hij afkomstig was uit Irak's mindeheid soennieten, en niet uit de shi'ietische meerderheid).

Maar goed, Iran is ook geen Arabisch land (net als Turkije), dus de kans op succes voor de PKK is daar in ieder geval groter dan in Arabische landen.

Gaan we de PKK succes wensen in Iran? Nou, dat niet dus. Ze bieden geen enkel alternatief voor de mullahs die daar op dit moment aan de macht zijn. PKK gaat er alleen maar voor zorgen dat minderheid van Iraanse Koerden heviger zullen worden onderdrukt door de Perzische meerderheid. Misschien zal het Ahmadinejad-regime op korte termijn een beetje verzwakken. Maar het zal er tevens toe leiden dat Perzische Iraniers (zo'n 60 procent van de bevolking) zich zullen verenigen achter hun regering. Want velen zullen de nieuwe Iraanse PKK beschouwen als een door het buitenland (Lees: Amerika) gesteunde groep. Als de Perzische stalinisten van Mujahedin-e-Khalq al decennia lang zonder enig succes tegen de mullah's in Teheran hebben gestreden, dan is de kans extreem klein dat de PKK in Iran iets voor elkaar gaat krijgen.

Hier het verhaal.

Harald Doornbos

No comments: