Tuesday, June 13, 2006

DE AANSLAGEN IN BEIRUT VAN VORIG JAAR

Ok, een paar foto's van al weer een tijdje geleden. Maar vorig jaar werd Libanon getroffen door een serie aanslagen. Het begon met de moord op ex-premier Rafiq Hariri op 14 februari 2005, daarna ongeveer 15 aanslagen tegen of prominente Libanezen die tegen de invloed van buurland Syrie in Libanon waren of bommen die ontploften in woonwijken in Beirut waar met name christelijke Arabieren wonen. Hier vier foto's die ik maakte, vlak na een aanslag op een christelijke woonwijk in Beirut. Een paar gewonden, geen doden. De lokale boys waren not amused en wilden wraak tegen de Syriers. Met die wraak viel het gelukkig nogal mee, maar veel Libaneze christenen (ongeveer 40 procent van de bevolking), hebben niet echt veel op met Syrie, noch met veel moslim libanezen trouwens. Nederland mag ooit een zeer verzuilde samenleving zijn geweest, Libanon is dat nog altijd. Laatst ontmoette ik een christelijk meisje. Heel progressief allemaal, had ook moslim vrienden. Haar vader had ook niets tegen moslims, zei ze, ondanks het feit dat hij de commandant was geweest van een christelijke militie tijdens de burgeroorlog. "Maar," zei zei, "M'n vader zegt altijd: Het maakt me niet uit met wie je trouwt, als-ie maar christen is."

Trouwens, die term "christelijke arabieren" betekent niet dat dat die lui dus de hele dag in de kerk zitten of zo (sommigen natuurlijk wel). Wanneer je een Libanese christen bent, betekent dat eigenlijk alleen maar dat je wel een Arabier maar geen moslim, druze of Palestijn bent. Dus een niet gelovige christelijke Arabier in Libanon, zal zichzelf nogsteeds beschouwen als een 'christen'.

Goed, genoeg geleuter. Hieronder de foto's van de nasleep van de aanslag. De beelden spreken voor zich. Alle foto's: Harald Doornbos.

Thursday, June 08, 2006

BEIRUT'S SHI'IETEN VIEREN DOOD ZARQAWI

Vorige week staken ze nog autobanden in brand uit woede over de belediging van hun leider Hassan Nasrallah, maar vanochtend was het feest in de shi'ietische buitenwijken van Beirut.

Direct na de aankondiging dat in Irak de dood van Al-Zarqawi, de leider van "Al Qaeda in het land van de twee rivieren" (Al Qaeda bedoelt hiermee natuurlijk Irak, maar omdat ze niet geloven in "Westerse landsgrenzen" referen ze nooit aan Irak), was aangekondigd, begonnen shi'ieten hier als gekken in de lucht te schieten. Deze vreugde vuren hielden ongeveer vijf minuten aan. Daarna was het wel weer mooi geweest (of de munitie op natuurlijk). In ieder geval toont het een paar zaken aan:

1. Al die zotten in Oost en West die beweren dat Al Qaeda niet bestaat en dat Zarqawi een verzinsel was van Amerika, Israel of van harryzzz.blogspot.com zitten er voor de zoveelste keer weer eens naast.

2. Dat shi'ieten, zelfs in Beirut, zich terdege realiseren waar Al-Qaeda voor staat: extreem-imperialitisch, extreem-soennietisch, extreem gewelddadig, extreem-anti-vrijheid.

3. Dat een beperkte samenwerking tussen Westen en shi'ietische krachten (Iran, sh'ieten Irak, Alawitische regime Syrie, Hezbollah) zo z'n voordeel kan hebben in de strijd tegen de soennie-psychopaten.

4. Dat de Amerikaanse intelligence nog niet zo slecht is. Ik bedoel: Amerikanen zijn nieuw in het land, spreken geen Arabisch, worden overal tegengewerkt en beschoten en slagen er toch in om Saddam en Zarqawi uit te schakelen. Trouwens, bijna alle figuren die op het befaamde kaartspel stonden, zijn of dood of gepakt. Bush mag dan niet zo slim overkomen, maar denk niet dat de Amerikanen een stel cowboys zijn die als idioten door Irak trekken zonder dat ze enig benul hebben van de situatie.

5. dat shi'ieten in Beirut wapens thuis hebben liggen (surprise, surprise...)

Friday, June 02, 2006

B R E A K I N G N E W S

GESPANNEN SITUATIE IN BEIRUT OP AIRPORT ROAD EN AAN BEIDE ZIJDEN VAN DE GROENE LIJN - DE SCHEIDINGSLIJN TUSSEN CHRISTLEIJKE EN SHI'IETISCHE WIJKEN. PROBLEMEN IN SHI'IETISCHE WIJK HARET HREIK, CHRISTENEN VERZAMELEN ZICH IN ACHRAFIEH EN AIN EL RUMMANEH.



SHI'IETEN IN LIBANON PROTESTEREN TEGEN COMEDY SHOW WAARIN HUN LEIDER -VOLGENS DE SHI'IETEN - BELACHELIJK WERD GEMAAKT, STEKEN BANDEN IN BRAND IN BEIRUT, BLOKKEREN WEGEN, HONDERDEN SHI'IETISCHE JONGEREN TREKKEN OP BROMMERS DOOR DE STAD, ZWAAIEN MET IRAANSE VLAGGEN, HEZBOLLAH LEDEN BESCHERMEN EEN KATHOLIEKE KERK, TEN MINSTE EEN MARIABEELD KAPOT GESLAGEN. MOSLIM JONGEREN VALLEN DISCO'S AAN IN CHRISTELIJKE WIJK

CHRISTELIJKE ARABIEREN GROEPEREN ZICH "OM HUN WIJKEN TE VERDEDIGEN", SOMMIGEN LOPEN MET KNUPPELS ROND, SFEER GRIMMIG.

TEGEN 03.30: MEESTE SHI'IETEN EN CHRISTENEN NAAR HUIS, LEGER PATROUILLEERT OVERAL, OP ROTONDES PANTSERVOERTUIGEN EN SOLDATEN, LEGER BLOKKADES OP ALLE WEGEN NAAR HET CENTRUM. ONBEVESTIGDE BRONNEN: DRIE GEWONDEN.

(foto boven: Christelijke Arabieren demonstreren in nachtelijk Beirut tegen wat zij noemen agressieve moslims die eerder op de avond demonstreerden en autobanden in brandstaken. Aan de shi'ietische zijde was het niet toegestaan door leden van Hezbollah om een foto te maken, dus daarom, alleen deze foto. copyright: Harald Doornbos)

Thursday, June 01, 2006

Amerikaanse soldaten in Irak...


Amerikaanse militairen van de California National Guard wachten op een eilandje in de rivier de Tigris om opgepikt te worden door helicopters. Eerder die dag bestormden ze het eilandje in een poging een einde te maken aan opstandelingen die het gebied gebruiken om granaten af te schieten op Baghdad-stad. Er viel echter geen opstandeling te bekennen, wel een paar schapen en een ezel. (foto: Harald Doornbos)