Wednesday, March 29, 2006


85 PROCENT ZONLOOS

De zon is hier aan het ondergaan - en nu is-ie echt weg. Want ook in Beirut waren we eerder op de dag, om twee uur 's middags lokale tijd, de zon al een tijdje kwijt. Niet helemaal, want de zonsverduistering bedroeg hier ongeveer 85 procent. Toch was het een prachtig gezicht. Iedere minuut werd het iets donkerder en rond twee uur leek het te beginnen te schemeren. Omdat de zonsverduistering niet volledig was, werd het nooit echt donker. Maar toch - een mooie ervaring. Zeker als je een speciaal brilletje had aangeschaft waarmee je er recht in kon kijken. Geweldig hoe de zon, die een ster is die het dichtst staat bij de aarde, steeds kleiner werd omdat de maan er voor schoof.
Voor de Virgin Megastore in het centrum van Beirut hadden zich enkele honderden jongeren verzameld om de zonsverduistering te vieren. Probleem voor sommigen was echter dat de speciale brilletjes 10 dollar per stuk kostten. Een behoorlijk bedrag voor de gemiddelde Libanees. Sommigen kochten een brilletje en verhuurden het voor een halve dollar per twee minuten aan mensen die niet zoveel geld hadden. Anderen braken de bril doormidden zodat ze er twee hadden. Vervolgens keken ze met slechts een oog door het brilletje. De zonsverduistering zorgde voor een goede sfeer in het centrum van Beirut. En dat is nieuw, want hetzelfde gebied wordt al ruim een jaar gebruikt om regelmatig te demonstreren voor of tegen het buurland Syrie.

De foto's heb ik vanmiddag gemaakt in het centrum. Een Libanees meisje kijkt door een brilletje in de zon, jongeren nabij de Hariri moskee in het centrum turen ook naar boven en een jongen met een half-brilletje.

Meer over de zon weten: http://helios.gsfc.nasa.gov/sun.html

Harald Doornbos

Monday, March 27, 2006

Harryzzz is weer terug!

Vanaf vandaag weer regelmatige updates uit het Midden Oosten en aangrenzende gebieden.

Harryzzz probeert overal te komen – van Algerije tot Afghanistan. Met recht dus: Harryzzz – uw kalifaat verslaggever.